Ihletet adott a 2021-es esztendő

A magyar költészet napja alkalmából versíró pályázatot hirdetett közösségi felületein a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK). A „2021” témájú poétikai megmérettetésre 39 pályázótól 73 költemény érkezett.

A kiírás szerint a szervezők olyan pályamunkákat vártak, amelyek tematikája valamilyen módon a 2021-es évről szól, vagy az esztendőhöz kapcsolódik.  A beérkezett műveket négytagú szakmai zsűri (Lakó Zsigmond, a DESzínház vezetője, Márkus Edina, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet adjunktusa, Ráckevei Anna, a Csokonai Színház színművésze és Somogyi Tibor író, slammer) bírálta el, munkájukat mintegy ötödik zsűritagként a DEENK közössége is segítette.  

Az eredményhirdetést április 15-én a virtuális térben rendezte a könyvtár. Az első három helyezettről a zsűri döntött, a Közönségdíjat pedig a DEENK munkatársai szavazták meg. 

A díjazottak:
I. hely: Rozsályi Anna - Foszló dunnák
II. hely: Vasas Tamás - Saját testünket járjuk körbe és körbe 
III. hely: Radnai Zoltán - Az észlelés 3 fő szabálya
DEENK Közönségdíj: Molnár Anikó - Prizma 

Mivel a versenyre elsősorban a középiskolás és az idősebb generáció jelentkezett, így további két díjról is döntés született:
DEENK Senior díj: Horváth Ildikó - Tüskés mező
DEENK Junior díj: Gyökeres Emese - 2020 viszlát

A Csokonai Színház az első díjazottnak páros belépőjegyet ajánlott fel, az egyetemi ajándékbolt, az UDShop vásárlási utalványokkal jutalmazott, Papp Tünde Judit verseskötetéből ajándékozott két példányt, emellett a DEENK és a DUPress, az egyetemi kiadó is értékes könyvekkel támogatta a pályázatot.  

A költeményeket – a költészet napi hagyományokhoz híven – a már megszokott módon az Élettudományi Könyvtár üvegfalain lehet olvasni, vagy a DEENK Instagram-oldalán, a https://www.instagram.com/deenklibrary/ linkre kattintva akár virtuális verseskötetként is lapozgathatják az érdeklődők a Highlights "buborék" mögött.

Sajtóiroda - BZs