Idegtudomány középiskolásoknak

A Debreceni Egyetem Kossuth Gimnáziumának három diákja is továbbjutott a Brain Bee nevű nemzetközi természettudományi vetélkedő első fordulójából. A verseny fő célja, hogy a középiskolások körében felkeltse az érdeklődést az agy- és az idegkutatások iránt.

Az Egyesült Államokból 1998-ban elindult Brain Bee versenyt manapság a világ csaknem 50 országában rendezik meg, több mint 175 helyi fordulót tartanak. A program csúcspontja a Brain Bee világbajnokság, amelyre minden esztendőben egy nagyszabású, az idegtudományokkal kapcsolatos konferenciához kapcsolódva kerül sor. 2022-ben ez a FENS Forum júliusi párizsi rendezvénye lesz.

Az angol nyelvű magyarországi Brain Bee idei első, április 8-ai fordulójában az ország középiskoláiból összesen 36 diák indult. Az írásban feltett kérdésekre a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának hat, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának egy tanulója válaszolt.

– A verseny során az idegtudományok szinte minden területét érintették az alapismeretek mellett például az idegi betegségek okaival és kezelési lehetőségeikkel is foglalkoztak. A kérdéseket az ország négy orvosi egyetemének munkatársai állítottak össze – ismertette Szűcs Péter, a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója, aki Birinyi Andrással, a DE Anatómiai Intézet docensével és Pál Balázzsal, a DE Élettani Intézet docensével együtt közreműködött a kérdések szerkesztésében és a diákok felkészítésében.

A Kossuth Gyakorlóban Krakomperger Zsolt és Krakompergerné Aros Adrienn, a Dóczy Gimnáziumban pedig Takács Judit voltak a biológiából felkészítő szaktanárok.

- A vetélkedő magas színvonalat jól érzékelteti, hogy a diákoknak azt ajánlották, egy olyan tankönyvből készüljenek fel, amelynek nehézségi szintje egyetemi – jegyezte meg Szűcs Péter.

A Brain Bee első fordulójából a hét debreceni induló közül három kossuthos tanuló: Lábady Jázmin (11.D), Dandé Csenge Luca (10.D), Csépes Olivér (11.D) és valamint a Dóczyban végzős Tatai Ottó jutott tovább. A második, szóbeli fordulót május végén Pécsett, a Szentágothai Kutatóközpont szervezésében tartják. Az ottani első helyezett képviselheti majd Magyarországot a párizsi nemzetközi versenyen. A többiek értékes könyvjutalmakban részesülnek.


- A Debreceni Egyetem a nemzetközi NeurotechEU program keretében vállalta, hogy közreműködik a hazai Brain Bee megrendezésében. A többi partneregyetem országaiban már tartottak ilyen versenyt – tette hozzá Szűcs Péter.

A vetélkedő angol nyelvű honlapján további információik is találhatók a témáról.


Sajtóiroda – OCs