Projektzáró keretében mutatták be azt az új cukorbetegség elleni készítményt, amelyet a Debreceni Egyetem kutatói ipari partnerekkel konzorciumban fejlesztettek. Az étrendkiegészítő a tervek szerint már a jövő évben forgalomba kerülhet.

A világszerte, így hazánkban is egyre többeket érintő cukorbetegség kialakulását és súlyosbodását akadályozó étrendkiegészítőt hoztak létre három évig tartó munkával a Debreceni Egyetem (DE) kutatói a Variocommerce Kft. és a Qlaboratories Kft. munkatársaival. A megfelelő vércukorszintet biztosító kapszula egyebek mellett a görögszéna nevű gyógynövényt, cinket, krómot és pirospaprikát tartalmaz. A szer hatékonyságát önkénteseken végzett vizsgálatok is megerősítették.   

A fejlesztés előzménye, hogy a Variocommerce Kft., a Debreceni Egyetem, valamint a Qlaboratories Gyógyszerkutató Kft. 2017-ben közösen pályázott a GINOP-2.2.1-15 kódszámú, K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések nevű felhívásra. A konzorcium több mint 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el a GINOP-2.2.1-15-2017-00066 azonosító számú projekt keretében a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére szolgáló növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmény kifejlesztésére.   

- Ez a munka jól illeszkedik a Debreceni Egyetem egészségipari koncepciójába és megfelel a néhány éve az intézmény részvételével létrejött egészségipari klaszter azon célkitűzésének is, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki a gyógyszer- és egészségipari szereplőkkel, minél nagyobb számban érkezzenek ilyen fejlesztések az egyetemre, a régióba – jelentette ki a projekt online formában tartott keddi zárórendezvényén Kovácsné Bácskay Ildikó, a DE Egészségipari Intézet igazgatója.

A projekt szakmai vezetője hangsúlyozta: ezzel példát mutattak arra, hogyan tud eredményesen együttműködni a felsőoktatás és az ipar, illetve miként lehet sikeres az egyetemen belül a karokon átívelő közös kutatás.

– A Trigotinnal olyan termék prototípus készült, amely üzletileg jól hasznosítható, a piacra bevezethető – emelte ki.  

A konzorciumvezető Variocommerce Kft. a projekt során a kapszula fejlesztését és vizsgálatát szolgáló laboratóriumot hozott létre Debrecenben, illetve beállítottak egy olyan új berendezést is, amellyel egy a hatóanyagot tartalmazó ivóoldatot szeretnének készíteni.   

A Qlaboratories Kft. egyebek mellett a termék előkészítéséhez szükséges kapszulázógépet, illetve egy automata beszámoló- és csomagológépsort telepített.  

Az étrendkiegészítőt várhatóan egy éven belül forgalomba hozzák.   

 

Sajtóiroda - OCs