Holtukban is az élőket szolgálják

A Debreceni Egyetem ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetében pénteken emlékeztek meg azokról, akik testüket oktatási célra, az orvostudománynak ajánlották fel. Az oktatók és a hallgatók közösen fejezték ki köszönetüket és tiszteletüket az elhunytaknak.

Az orvosképzés egyik legfontosabb alaptantárgya az anatómia, az emberi test szerkezetével foglalkozó tudomány. A humán anatómia megfelelő színvonalú oktatásának elengedhetetlen eszköze az emberi tetem. Oktatási célra évente több mint százan ajánlják fel testüket a Debreceni Egyetemnek.  

-    A holtak az élőket tanítják. Az emberi test és azon belül az egyes szervek szabad szemmel látható szerkezetét a világon mindenütt, évszázadok óta holttestek boncolásával oktatják az orvosjelölteknek. Ezt a módszert nem lehet semmi mással helyettesíteni, legfeljebb hasznosan kiegészíteni képekkel, modellekkel, számítógépes programokkal. Azok az orvosok, akik holttesteken tanulnak, lényegesen reálisabb, valósabb képet kapnak az emberi testről – hangsúlyozta Szücs Péter, a DE Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója. 

Az intézetben minden évben megemlékeznek a testüket az orvostudománynak felajánlókról. Pénteken az intézet munkatársai, valamint magyar és külföldi orvos-, illetve fogorvostan hallgatók fejezték ki köszönetüket és tiszteletüket az elhunytaknak. 

-    Nem lennénk képesek gyógyítani az anatómia pontos elsajátítása nélkül. Az emberi test részletes ismerete a jobb orvos alapvetése. Erre pedig mások áldozatán keresztül tehetünk szert. Köszönettel tartozunk azoknak, akik felajánlották testüket a többi ember javára, a tudomány számára. Egyik orvos sem lenne képes magas fokon űzni hivatását az ilyen önzetlen és nagylelkű felajánlások nélkül – emelte ki Németh Péter másodéves orvostanhallgató.  

A megemlékezés végén a résztvevők az intézet oktatói kara és a hallgatók nevében Orbán Előd szobrászművész domborművénél hajtottak fejet, így tisztelegve az elhunyt felajánlók előtt.

Sajtóközpont - CzA