Hallgatói elismerések és emlékezés az IK-n

Az informatika legújabb eredményeiről számoltak be szakemberek a Debreceni Egyetem Informatikai Karán 26. alkalommal megrendezett Gyires Béla Informatikai Napon. Az eseményen adták át a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, a TDK-okleveleket, valamint az évfolyamelsőknek járó elismeréseket.

Gyires Béla professzor, az egyetemi informatikai képzés megalapozója, a Valószínűségszámítás és Alkalmazott Matematika Tanszék alapítója emléke előtt tiszteleg minden évben az Informatikai Kar tudományos előadás-sorozata. Az eseményen a kar tanszékei vagy partnerei egy-egy előadásban mutatják be kutatói tevékenységüket, idén külső intézmények, egyesületek szakemberei ismertették az informatika legújabb eredményeit. A tematika középpontjába az adatvédelem, a mesterséges intelligencia, valamint az ezekhez a területekhez kapcsolódó szolgáltatások kerültek.

Hajdú András, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja köszöntőjében kiemelte: a rendezvény lehetőséget ad arra, hogy az oktatók és a hallgatók is új nézőpontból lássák a legaktuálisabb informatikai kérdéseket, emellett az IK számára kiváló alkalom ez a kapcsolatépítésre más intézményekkel. 

- Fontos célunk a hagyományőrzés, már huszonhatodik alkalommal rendezzük meg a szakmai napot, melynek kiemelt fejezete a hallgatói elismerések átadása, valamint szakmai előadások bemutatása. A kar számára kiemelten fontos az esemény, hiszen lehetőségünk van arra is, hogy emlékezzünk az egyetemi informatikai oktatás meghatározó személyiségére, Gyires Bélára. Idén célirányosan külső előadókat hívtunk, ezzel is próbáltuk kinyitni a kar kapuit és közelebb hozni az IK-hoz a más, előremutató informatikai tevékenységet folytató szereplőket – tette hozzá a kari vezető.

A 26. Gyires Béla Szakmai Napon adták át a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, a TDK-okleveleket, valamint az évfolyamelsőknek járó kari elismeréseket. Ebben az évben tizenhárom, nappali tagozaton alap-, mester- vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgató vehette át a nemzeti ösztöndíjat, melyet azok kaphatnak, akik jelenlegi vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévet teljesítettek és legalább 55 kreditet szereztek a két utolsó aktív félévben. 

A kar hét hallgatója kapott oklevelet a Tudományos Diákköri Konferencián való sikeres szerepléséért, emellett alapképzésben, mester- és osztatlan képzésben minden évfolyamon és minden szakon díjazták azokat a fiatalokat, akik az elmúlt szemeszterben a legjobb tanulmányi eredményeket érték el.

A Gyires Béla Szakmai Nap résztvevőinek Do Van Tien, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója Kihívások és megoldások az 5G/6G hálózatok fejlesztésében címmel tartott előadást, Haller Piroska, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem docense az osztott ipari rendszerek biztonságának növeléséről, Halász Rita, a Blockchain Magyarország Egyesület alelnöke pedig a blokklánc technológia jelentőségéről beszélt.

Sajtóközpont - BZ