Fókuszban a különleges bánásmód

Tizennégy ország több mint hetven szakembere osztotta meg a különleges bánásmódot igénylő gyerekek oktatásával, nevelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményeit a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán szervezett konferencián.

A DE Gyakorló Óvodájába járó gyerekek és a gyógypedagógia szakos hallgatók látványos jelnyelvi előadásával kezdődött a kar idei, VIII. Különleges Bánásmód Nemzetközi Interdiszciplináris Konferenciája.

A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar 2017-ben indította el gyógypedagógia képzését a munkaerőpiaci igényekre reagálva.

- A Debreceni Egyetem elkötelezett abban, hogy a társadalom aktuális kihívásaira a maga eszköztárával megoldást találjon. A különleges bánásmód témája intézményünkben nemcsak a képzésben és a tudományos munkában hangsúlyos, hanem a harmadik missziós tevékenységünkben is kiemelt szerepet kap – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a pénteki rendezvény megnyitóján. 

A gyógypedagógia szak minden várakozást felülmúlt, évről-évre több száz leendő szakember kap kimagasló színvonalú képzést és piacképes diplomát. 

- A jelenlegi hallgatók és az ide jelentkezők kiemelkedően magas létszáma mutatja, hogy a gyógypedagógia szak 2017-es elindítása mára igazi sikertörténetté vált – szögezte le köszöntőjében Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere. 

A hallgatók szakmai felkészülését is segíti a kar nyolcadik alkalommal megszervezett Különleges Bánásmód Konferenciája, melyre csaknem 300 gyógy- és óvodapedagógiai szakember, valamint hazai és külföldi képzőintézmények, illetve szakszolgálatok képviselői érkezek többek között Kazahsztánból, Etiópiából, Indonéziából, Marokkóból, Brazíliából, Kínából, a Fülöp-szigetekről, Vietnamból és Mianmarból. 

- Külön örömmel tölt el minket, hogy idén az interkulturalitás is komoly hangsúlyt kap a tanácskozáson, hiszen tizennégy ország szakemberei osztják meg velünk legújabb tudományos eredményeiket a témakörben. Büszkeséggel tölt el, hogy mára presztizst jelent a kutatóknak, hogy értekezéseiket a kar Különleges Bánásmód Interdiszciplináris folyóiratában megjelentessük – emelte ki Gortka-Rákó Erzsébet dékán.

A plenáris ülést követően hét szekcióban folytatódott a rendezvény, melyet online is több százan követtek figyelemmel. 


- Előadóink a sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű fiatalok mellett a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő, illetve a tehetséges gyerekekkel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket hozták el az érdeklődő szakembereknek. A témát több tudományág szemszögéből is megtárgyaltuk, külön hangsúlyt fektetve ezúttal az integráció és az inklúzó lehetőségeire – részletezte Mező Katalin adjunktus.  

A DE GYGYK külön kutatócsoportot állított fel a téma vizsgálatára, amely néhány hete kezdte meg munkáját. A kar tevékenysége iránti érdeklődést jól mutatja az is, hogy az UNICEF Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda két szakembere is előadást tartott a konferencián. A nemzetközi szervezet egy új együttműködést is szeretne indítani a hajdúböszörményi karral a pedagógiai képzés támogatására.  

Sajtóközpont- TB