Elhivatottság, innováció és együttműködés jellemezte az elmúlt egy évben a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és a Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület (TTTT) munkáját, a TTTT betöltötte azt a szerepet, amit szántak neki, és kijelölte a DE fejlődésének új irányait – jelentette ki a testület kétnapos ülésének szerdai megnyitóján Kossa György, a GTIDEA kuratóriumi elnöke.

A tavaly megalakult, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratórium elnökének munkáját segítő, számos külföldi és debreceni professzor alkotta Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület (TTTT) 2023-as eredményeit, a szakmai tapasztalatokat és a következő időszak kihívásait foglalták össze szerdán a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában. Az ülésen a résztvevők megemlékeztek a napokban elhunyt Nemessályi Zsolt professzorról, a testület néhai tagjáról is.

Kossa György kuratóriumi elnök beszédében kifejtette: történelmi döntés volt az egyetemekre vonatkozó új működési modell létrehozása, így további fejlődési lehetőséget kapott az intézmény a tudományos előrelépés, a nemzetközi megítélés, a stabil gazdasági működés és az értékteremtés érdekében.

- A DE speciális helyzetbe került, hiszen a kuratórium és a TTTT létrehozásával az egyetem döntéshozatala, reprezentációja is kiemelkedővé vált. A testület tevékenységének köszönhetően stratégiai jelentőségű döntések születtek, a modellváltást követően a nemzetközi oktatási piachoz mérve is látványos fejlődést produkált az egyetem a gazdasági háttér, a stabil, önálló működés, az együttműködési lehetőségek erősítésében. Az egyetem küldetése a társadalmi hasznosság az oktatás és a kutatás terén. A testület tagjainak visszajelzései beépültek az oktatási és tudományos stratégiába, mely alapvető a célok elérésében – tette hozzá a kuratóriumi elnök.

A nemzetközi ösztöndíjakkal kapcsolatban Kossa György kitért rá, hogy a DE rendelkezésére áll az az összeg, amely szükséges ahhoz, hogy a fiatalok külföldön is szakmai tapasztalatokat szerezzenek, ezt minden eszközzel segíti az egyetem, mely a nemzetközi oktatási partnerek támogatását is élvezi. Kihangsúlyozta a fiatal és a tapasztalt tudományos szakemberek motiválásának, támogatásának fontosságát, és felidézte a már átadott, minden tudományterület eredményességének ösztönzésére létrehozott GTIDE Publikációs díj, a professzori cím és Kiválósági PhD-ösztöndíj meghatározó szerepét.

Szilvássy Zoltán rektor előadásában az egyetem klaszteralapú együttműködési hálózatát, az intézményesített kapcsolatrendszer nyomán létrejött négyes hélix rendszert ismertette, melynek célja az oktatás és kutatás mellett az innováció, a termékfejlesztés és a piaci értékesítés.

- Az egyetem ambíciói alapján a legmagasabb csúcsokat szeretné meghódítani, ezt a nemzetközi kapcsolatok erősítésével, valamint a régió lehetőségeinek kiaknázásával igyekszik elérni. Az egyetemet az is különlegessé teszi, hogy strukturált kapcsolatrendszer alakult ki a kormányzati szereplőkkel, a vállalatokkal és a pénzintézetekkel közösen, így a régió tudásközpontjaként lehetőségünk van az oktatás és kutatás mellett a térség gazdaságfejlesztését, társadalmi és kulturális fejlődését is elősegíteni – hangsúlyozta az egyetemi vezető.


A rektor kiemelte: a Szenátus által is szentesített egészségipari fókusz révén az egyetem tevékenységében jelentős szerep jut a gyógyszer- és biotechnológiai vizsgálatok, műszeres diagnosztika és egészségipari kutatások mellett az egészségmegőrzést szolgáló innovatív megoldásoknak is.

- A kutatásharmonizáció révén az ipari partnerekkel egyeztetett kutatás-fejlesztési témákban a termékfejlesztés a kutatástól a klinikai tesztelésig egyetlen innovációs lánc mentén halad végig, amelyhez kapcsolódnak az akkreditált klaszterek – tette hozzá.

- A DE több, mint egyetem. A felsőoktatási oktatás-kutatás, a köznevelés, a szakképzés, a betegellátás, a kultúra és a sport ágazati együttműködési rendszere, melynek jellemzője az innováció – jelentette ki Bács Zoltán kancellár előadása elején. Kiemelte, hogy a DE számos olyan meghatározó vállalattal van kapcsolatban, melyek a piac felé sugározzák az innovációt. 

A kancellár beszélt az egyetem strukturális felépítéséről, gazdálkodási rendszerének fő jellemzőiről, kiemelt kutatásfejlesztési területeiről, az intézményt átfogó, a magyar felsőoktatás legnagyobb portálcsaládjáról, az SAP informatikai központ fejlesztéseiről, az egyetem megújult arculatáról, valamint kulturális és sportrendezvényeiről, -infrastruktúrájáról.

- Az ipari parkunk néhány létesítménye már épül, más elemei tervezés alatt állnak, így tíz éven belül olyan jelentős változáson megy majd át az intézmény, amelyből komoly versenyelőnyt kovácsolva fejlődhet tovább – jegyezte meg a kancellár.

Nagy Péter, a Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület elnöke szerint az egyetem vezetése elkötelezett, jó kezekben van, a dinamikusan és átgondolt stratégia mellett fejlődő intézménynek hálás feladat tanácsot adni.

- Az elmúlt egy évben kijelöltük a következő fejlődési irányokat, a testület tagjai megismerték a Debreceni Egyetem Magyar Tudomány finanszírozási programokban elért kiemelkedő eredményeit. A kutatási témák bírálatának gyakorlata és módszertana, a publikációs eredmények kommunikálása esetén olyan célokat jelöltünk ki, amelyekben az egyetemnek részt kell vennie. Olyan tudományos tevékenységeket kell támogatni, amelyek aztán az intézmény javát szolgálhatják, ilyen a kiválóságok és a fiatal tehetségek támogatása, hiszen ők segíthetnek megugrani a következő szintet – jelentette ki a testület elnöke.

Az ülésen részt vett Jean-Baptiste Michel, a Francia Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet kutatási igazgatója, a TTTT tagja, aki a hirek.unideb.hu-na elmondta, hogy munkája során a szívérrendszeri aorta-tágulatokkal foglalkozik, és ezeknek az elváltozásoknak az aortában feltárt hatásait kutatja. Hozzátette, hogy újfajta paradigmát dolgoztak ki ezeknek a tágulatoknak a kezelésére, megértésére, felfedezték azt is, hogy az elváltozások genetikai okokra, mutációkra vezethetők vissza, a DNS-kód és a fehérjék közötti kapcsolat okozza az egészségügyi problémákat.

Az eseményen bemutatkoztak a testületnek az intézmény Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD-ösztöndíjat elnyert doktorandusz hallgatói is, akik interaktív formában ismertették tudományos munkáikat.

Sajtóközpont - BZ