Fiatal kutatók konferenciája

A Debreceni Egyetemen rendezték meg a Fiatal Kutatók Nemzetközi Kémiai és Vegyészmérnöki Konferenciáját (YRICCCE IV) június 1. és 3. között. Az angol nyelvű szakmai programon mintegy 70, Magyarországról és Romániából érkezett fiatal tudós mutatta be kutatási eredményeit.

A Fiatal Kutatók Nemzetközi Kémiai és Vegyészmérnöki Konferenciáját először 2016-ban rendezték meg Romániában, Kolozsváron. Az előadássorozatot azóta a Magyar, illetve a Román Kémikusok Egyesülete közösen szervezi kétévente. 

Idén a Debreceni Egyetem adott helyet a szakmai programnak. Az Élettudományi Épületben 23 fiatal kutató tartott előadást, 35 résztvevő pedig poszteren mutatta be a kutatási eredményeit

-    A konferenciasorozat kiemelten fontos a tudományos utánpótlás-nevelésben. A rendezvény az egyetemek, a kutatóintézetek és az iparágak PhD hallgatóinak, posztdoktorainak és fiatal kutatóinak kínál lehetőséget a találkozásra, kutatási témák megvitatására, tudományos eszmecserére, új kutatások inspirálására, új kapcsolatok kialakítására a szorosabb együttműködés érdekében –- mondta a hirek.unideb.hu-nak Kéki Sándor, a DE TTK tudományos dékánhelyettese, a Kémiai Intézet Alkalmazott Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.  

A fiatal kutatók bemutatkozása előtt két meghívott szakember, Adrian-Alexandru Somesan (Babes-Bolyai Tudományegyetem) és Nagy Péter, a DE Kémia Koordinációs Intézet megbízott igazgatójának előadását hallgathatták meg a résztvevők.  

-    Nagy megtiszteltetés volt számomra ez a felkérés azért is, mert az egyik legfontosabb feladatomnak tartom a fiatal kutatók inspirálását, ösztönzését. Előadásomban azt szemléltettem, hogy a kémiai tudományoknak milyen fontos szerepük van a rákkutatásban, az onkológiai betegségek gyógyításában. Az eredmények bemutatásával is motiválni szerettem volna a jövő tudományos nemzedékét –- emelte ki Nagy Péter professzor.  

A konferencián bemutatkozó 68 fiatal kutató közül több mint negyvenen érkeztek hazai intézményekből, közülük 23-an a Debreceni Egyetemről. 

Sajtóközpont - CzA