Élen a környezetbarát közlekedésben is

Több mint 51 ezer kilométernyi út megtételével a Debreceni Egyetem végzett az első helyen az aktív és fenntartható közlekedést támogató DebrecenMob versenyen. Az erről szóló oklevelet Ailer Piroska, a DE rektorhelyettese vette át az ünnepélyes eredményhirdetésen január 28-án.

A kezdeményezést - amelynek fő célja az aktív és fenntartható közlekedés támogatása volt - a Barcelonai Régió vezette Debrecen városával együttműködve, az EIT Urban Mobility finanszírozásával.

A DebrecenMob projektben a városban élők, dolgozók 2020. szeptember közepétől az év végéig minden hónapban egy új, játékos, közlekedéshez kapcsolódó kihívásba tudtak bekapcsolódni internetes hozzáféréssel rendelkező okostelefonon keresztül.

A kezdeményezéshez végül több mint 30 vállalat és szervezet csatlakozott, többek között a Debreceni Egyetem, a NI Hungary Kft., az RR Donnelley Kft., az Oerlikon Eldim (HU) Kft., a Schaeffler Magyarország, a Krones, valamint a BMW Group. Az 1035 felhasználó több mint 138 ezer kilométert tett meg aktív és fenntartható módon, ezzel nagyságrendileg 42 ezer kg szén-dioxidot takarítottak meg utazásaik során. Ez a mennyiség mintegy 50 háztartás éves energiafogyasztásából származó kibocsátásnak felel meg.

A cégek és szervezetek versenyén első helyen a Debreceni Egyetem végzett, több mint 51 ezer kilométernyi út megtételével. Az EDC Debrecen Smart City divíziójának 2020. évi DebrecenMob kihívásán elért 1. helyezésért járó oklevelet az intézmény képviseletében Ailer Piroska műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes vette át január 28-án.


– Ez a játékos kihívás megmutatta, hogy az okostelefonok nyújtotta technológia lehetőségét milyen nagyszerűen fel lehet használni a fenntartható közlekedés terén is. A Debreceni Egyetem polgárai pedig az elért eredménnyel bebizonyították, hogy sikeresen alkalmaznak alternatív megoldásokat a környezet védelméért – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Ailer Piroska.


A második helyezett a NI Hungary Kft. lett 14.500 km-rel, a harmadik pedig a Debreceni Vízmű Zrt csapata, csaknem 8.200 fenntarthatóan megtett kilométerrel.

A DebrecenMob a várostervezők munkáját is segítheti a jövőben az utazási szokásokról összegyűjtött adatok elemzésével, amely alapján számos javaslatot lehet tenni a városi közlekedés fejlesztése érdekében, így - többek között - alapul szolgálhat új kerékpárutak létrehozásához, vagy a gyalogos átkelőhelyek biztonságosabbá tételéhez.


Sajtóiroda - BZs
Fotó: Miskolczi János