Egyetemi oktató a városvezetésben

Puskás István, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének egyetemi docense kultúráért felelős alpolgármesterként fog dolgozni Debrecen kultúrdiplomáciájának erősítésén. Az új debreceni városvezetést Papp László polgármester mutatta be csütörtökön.

- Létszámában és szerkezetében is változik a debreceni városvezetés, a jövőben négy alpolgármester fog azon dolgozni, hogy Debrecen a városrészi problémákra, az országos és nemzetközi kihívásokra is megfelelő választ tudjon adni – jelentette be Papp László polgármester az október 17-ei sajtótájékoztatón.

Széles Diána alpolgármesterhez tartoznak a jövőben is az egészségügyi, ifjúságpolitikai, civil, társadalmi és szociális ügyek, valamint az oktatás és turizmus. Továbbra is Barcsa Lajos alpolgármester felelős a gazdaságért, gazdaságfejlesztésért, a költségvetésért az előkészítéstől a megvalósításig. Balázs Ákos korábbi Fidesz-frakcióvezető ezentúl a városüzemeltetésért és környvezetvédelemért felelős alpolgármester lesz, míg Puskás Istvánhoz a kulturális ügyek tartoznak majd.

- Nemcsak a gazdaság és oktatás, de a kultúra területén is szükség van arra, hogy a Debrecen bekerüljön az európai vérkeringésbe. Puskás István meghatározó kultúrdiplomata, aki a Római Magyar Akadémia igazgatójaként szerzett tapasztalatával segítheti a várost ennek a célnak a megvalósításában – indokolt Papp László polgármester. Megjegyezte: a következő öt évben jelentős infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg a kultúra területén Debrecenben.

Puskás István 2005 óta a Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének oktatója, kutatási területe a reneszánsz irodalom- és kultúrtörténet, illetve a modern és kortárs olasz irodalom és kultúra. Akadémiai tevékenysége mellett évek óta a hazai kulturális élet meghatározó szereplője: 2007-ben közreműködött a Modem nagyszabású Leonardo-kiállításának megszervezésében és megvalósításában, valamint öt évig koordinálta a Velencei Biennálé magyar részvételét.

- Ahogy annak idején a Református Kollégium diákjainak jelentős hagyománya volt a peregrináció, úgy napjainkban is fontos missziónak tartom, hogy elvigyük a magyar és debreceni kultúra hírét külföldre. Jó esélyt látok rá, hogy közelebb vihetjük Debrecent az európai kulturális hálózathoz – fogalmazott Puskás István. Hozzátette: célja az is, hogy a debreceni lakosok számára is minél változatosabb, pezsgőbb kulturális életet hozzanak létre.

Sajtóiroda - TPL