Egyetem Tér - tudomány és szórakozás egy célért

Több ezren keresték fel szerda délutántól szombat estig a Debreceni Egyetem programhelyszínét a Campus Fesztiválon, ahol bemutatkozott az új intézményi brand, a Középiskolai Egyetemi Előkészítő Program. A 10 faházban 27 egyetemi egység várta az érdeklődőket látványos tudományos kísérletekkel, bemutatókkal, szabadulószobával és Chill Zone-nal.

Különösen sokan voltak kíváncsiak az Egyetem Tér látványosságai közül a Műszaki Kar gépeire, az egészségügyi szűrésekre, a Természettudományi és Technológiai Kar kísérleteire, a dietetikusok finomságaira, az újraélesztési gyakorlatra, valamint a mentálhigiénés tanácsadásra.

Nemcsak a fő célcsoportnak számító középiskolások, hanem gyerekek, felnőttek, nagyszülők is rengetegen keresték fel az egyetemi fesztiválhelyszínt. A játékos feladatok elvégzéséért idén újdonságként pecsétet kaptak a látogatók, három összegyűjtése után egy italra is vendégül látták őket a Chill Zone-ban. 


A TTK Kísérleti Fizikai Tanszéke az egyetemi Innovációs Központtal és az Ortopédiai Klinikával közösen, a Science is a game, let’s play! fantázianevű faházban mutatkozott be, mely nyomán érdekes kohéziók születtek. 

- Képzéseinken megjelenik a klasszikus természettudós és a természet iránt érdeklődő mérnök is, szakterületünket sok érdekes, élményt nyújtó interaktív játékkal igyekeztünk népszerűsíteni – ismertette Csarnovics István, a Kísérleti Fizikai Tanszék docense.


Bemutatták egyebek mellett, milyen tárgyakat lehet 3D-nyomtatóval készíteni, miként készülnek egyes elektronikus kütyük, például a bizonyos hangfrekvenciákra villogó ledpanel, a Hidrobiológiai Intézet jóvoltából pedig vizek minőségét is vizsgálták. A legnépszerűbb a napszemüvegek minőségének ellenőrzésére szolgáló eszköz volt.  


Egy másik faháznál az Állam- és Jogtudományi Kar oktatási dékánhelyettese arról számolt be, hogy a négy nap alatt csaknem százan keresték fel őket, akik többek között jogi és történelmi kvízkérdésekre válaszolhattak. A kisebbeknek jogász nyelvre „fordított” gyermekdalokat kellett felismerni.  

- Legtöbben a ponthatárokról, a levelezős képzésekről és a nyelvvizsgáról érdeklődtek. Sokat segített ez a rendezvény abban, hogy megismerjenek bennünket és a képzéseinket – fogalmazott Árva Zsuzsanna.A Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika szakemberei hasznos tanácsokkal látták el az Egyetem Térre betérőket. Elsősorban anyajegyszűrést végeztek, arra tanították a résztvevőket, hogy ezekkel kapcsolatban mire figyeljenek oda. 
 

- A klímaváltozás, az egyre erősebb napsütés miatt is növekszik sajnos a bőrdaganatok száma, ezért is fontos az anyajegyszűrés. Ötven, hatvan éves kor fölött kétévente ajánlott szűrésre menni, fiatalabb korban pedig akkor, ha például a családban már előfordult bőrdaganat vagy sok anyajegye van valakinek – sorolta Tósaki Ágnes bőrgyógyász szakorvos.


A faházban, mely stílusosan a Szűrj és kavarj velünk! nevet kapta, a szűrővizsgálatok mellett a szervdonáció folyamatáról, a helyes és eredményes diétáról is tájékozódhattak a fesztiválozók, sőt akár bőrtípusuknak megfelelő hidratáló krémet, testápolót, bőrradírt és többféle arctonikot is készíthettek, amit haza is vihettek.

Ezeken kívül rengeteg egyéb érdekességet kínált még az Egyetem Tér. Időről időre próbálkoztak vállalkozó kedvű fiatalok kijutni a szabadulószobából, sokan indultak játékos irodalmi párkeresésre, ismerkedtek az újraélesztés, a gyógytorna, az elsősegély gyakorlati fogásaival és a Heimlich-féle műfogással. Készültek folyamatosan a klick selfik, illetve a közös fotók a DEAC sportolóival.

Saját hőtérképük elkészítése és a mikroszkopikus gombák világa is sokakat vonzott, valamint bárki vállalkozhatott arra, hogy megfejtse a római légiók és a német tengeralattjárók üzenetváltásait, megpróbálhatott egy perc alatt kereket cserélni vagy repülőgéppel felszállni.     Az egyetemi színpadon mindezek mellett délutánonként ismeretterjesztő, zöld és jogi témákról beszélgettek, az esti órákban pedig országosan ismert zenészek koncerteztek, felléptek a DE Könnyűzenei Intézet hallgatói és a DEAC cheerleaderei is.  


Sajtóközpont - OCs