A diplomás sportcsillagokért

A DE sportökoszisztémáját és az élsportolók kettős karrierjét támogató programját is bemutatták azon a szerdai konferencián, melyen a Debreceni Egyetemmel és más hazai felsőoktatási intézményekkel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a Kettőskarrier-program kapcsán.

A MOB szeptember végén mutatta be Kettőskarrier-programját, amelynek küldetése, hogy a sportolóknak segítsen céljaik elérésében – legyen szó fizikai vagy mentális segítségről –, illetve támogassa a kiválóságokat abban, hogy ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás, illetve a sport és a munka között. A program része, hogy az élsportolók akár egyéni tanrend mellett továbbtanulhassanak, a versenyekre, vagy éppen az olimpiára való felkészülés mellett. 

A programról 23 felsőoktatási intézménnyel, köztük a Debreceni Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást a MOB. A Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepséget egy konferencia előzte meg a témában, melyet Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nyitott meg.


Az olimpiai bajnok sportvezető köszönetet mondott az intézmény vezetőknek azért, hogy csatlakoztak a programhoz, a sebészorvos-tőrvívó Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója pedig saját példákkal támasztotta alá a kettős karrier fontosságát. 

A tanácskozáson Bács Zoltán, a DE kancellárja az intézmény hazánkban egyedülálló sportökoszisztémáját mutatta be, míg Bácsné Bába Éva a DE GTK Sportgazdasági és -menedzsment Intézet vezetője a Debreceni Egyetem Sportösztöndíjáról és Mentorprogramjáról adott részletes tájékoztatást. Az intézmény már több mint 10 éve támogatja, segíti azokat a hallgatóit, aki élsportolóként, olimpikonként végzik egyetemi tanulmányaikat az edzés és versenyek mellet. 

Sajtóközpont-TB