DEDM: tovább bővül a program

Áprilisban már két külön kategóriában versenyeztek a Debreceni Egyetem szervezeti egységei a Dolgozói Mozgásprogramban. Külön díjazták az 50 fő alatti és az 50 fő feletti egységeket.

A DEAC szabadidősport szakosztálya által szervezett játékos megmérettetés keretét az egyetem szervezeti egységeinek versenye adja. A dolgozók mozognak, a mozgással töltött perceket pedig egy regisztrációs felületen pontokra válthatják. A bejegyzett pontok alapján minden hónapban kiderül, mely szervezeti egységek munkatársai mozogtak a legtöbbet.

Az elmúlt hónapban az 50 fő alatti szervezeti egységek közül a Rektori-Kancellári Kabinet munkatársai sportoltak a legtöbbet. Orosz-Csatári Tímea hivatalvezető megjegyezte: a hónap legaktívabb szervezeti egysége cím ezúttal belső motivációból született.

- Nagyon sokan rendszeresen sportolunk, de mondhatni, mára hozzánőtt a mindennapjainkhoz a mozgások bejegyzése is. Készültünk az Ultrabalatonra, így ez is sokat hozzátett az áprilisi teljesítményünkhöz – avatott be Orosz-Csatári Tímea.

Emellett őrzi ezüstérmes pozícióját a Kancellária Jogi Igazgatósága és szintén a dobogón maradt, harmadikként zárt a Pályázati Központ.

Az 50 fő feletti szervezeti egységek versenyét a mintegy 190-200 munkatársat foglalkoztató GTK nyerte. Bácsné Bába Éva, a kar Sportgazdasági és -menedzsment Intézetének igazgatója elárulta: a GTK-n munkahelyi sportközösség alakult, amelynek tagjai heti rendszerességgel, együtt is mozognak.

- Minden alkalommal kipróbálunk valamilyen sportágat, mindig mást. Volt már röplabda, tollaslabda és kiütőzés is, tehát a régi, gyermekkori játékaink is fölelevenednek ezeken az alkalmakon. A mozgásprogram mindannyiunkra ösztönzőleg hatott, emellett az oktatóinkban, kollégáinkban megvan a versenyszellem, ez vezethetett a sikerhez – mondta az intézetigazgató.

Második helyen, új dobogósként a Kancellária HR Igazgatósága végzett. Páricsiné Dajka Ildikó HR-igazgató szerint rendkívül motiváló a dolgozói mozgásprogram.

- Rengeteget ülünk mi is munkánk közben, így mindenkinek nagyon fontos a mozgás. Ez a dobogós helyezés annak köszönhető, hogy láttuk a többi igazgatóság eredményeit és mozgósítottuk a kollégákat. Azt gondolom, hogy a program és a most elért eredményünk motiválni fogja azokat is, akik jelenleg még nem sportolnak. A HR Igazgatóság a munkában is mindig összetart, szeretnénk megmutatni, hogy a mozgásban is tudunk még többet – fogalmazott az igazgató.

A harmadik helyen szintén debütált a Kancellária Informatikai Szolgáltató Központja (ISZK). Király Zoltán igazgató kiemelte: nagyon hasznosnak tartja a mozgásprogram meghirdetését a Debreceni Egyetemen.

- Az informatika egy olyan szakterület, ahol jellemzően ülőmunkát végzünk, és igazából sosem kérdeztük meg egymástól, hogy ki mit sportol. De mint kiderült, nagyon sokan mozognak közöttünk versenyszerűen és hobbiszinten is. Korábban is szép eredményeket értünk el, de a kollégák növekvő aktivitásának és a mozgások bejegyzésének köszönhetően egyre jobban teljesítünk – értékelt Király Zoltán.

A DEAC szabadidősport szakosztályának vezetője, Mag Zoltán a díjátadáson kifejtette: a résztvevők és a bejegyzések száma is tovább nőtt, több mint 40 szervezeti egység tagjaitól 1400-nál is több bejegyzés érkezett áprilisban.

- A program egyre népszerűbbé válását és a játékos verseny éleződését mutatja, hogy külön kellett választanunk a kisebb és a nagyobb szervezeti egységeket, hogy mindenki a saját kategóriájában versenyezzen, a motiváció megmaradjon és minél több kiérdemelt teljesítményt tudjunk díjazni. Nagy öröm számunkra, hogy a programból kinőtt egy új DEAC szakosztály, a terepfutó szakág is, amelyben mindannyian egyetemi dolgozók és a napokban sikerrel teljesítették az Ultrabalaton távját, méltón képviselték a DEAC színeit – mondta a szakosztályvezető.

Mag Zoltán hozzátette: a DEDM közösségépítő szerepét mutatja, hogy a terepfutó szakosztály tagjai korábban nem ismerték egymást. A programban ismerkedtek meg és most egy nagyszerű csapatban, a Debreceni Egyetemet képviselve, együtt versenyeztek.

A program fejlődését mutatja, hogy szinte minden hónapban megjelenik egy új díjazott szervezeti egység, ebben a hónapban kettő is, ami azt jelzi, hogy újabb és újabb dolgozókat tud aktivizálni a DEDM.

A szervezők ezúttal is hangsúlyozták, hogy mindenki nyertes a mozgásprogramban, aki mozog, különösen, ha annak hatására még aktívabb életet él, mint korábban, hiszen elsődleges cél az egészségmegőrzés.

A programhoz bármikor csatlakozhatnak a DE dolgozói. A pontokat ezen a regisztrációs oldalon lehet gyűjteni, míg a DEDM Facebook-csoportja itt érhető el.

Sajtóközpont – PKZs