A debreceni szülésznő-hallgatók lettek az ország legjobbjai

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatói nyerték az első alkalommal megrendezett szülésznő szakmai versenyt. A szülésznőképzésben részt vevő hallgatók megmérettetésére az ország négy képzőhelyéről érkeztek leendő szakemberek, akik elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül mutatták be tudásukat a nyíregyházi karon.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán 2006 óta oktatják a leendő szülésznőket, akik az elméleti felkészítés mellett a kórházi oktatást megalapozó gyakorlatorientált képzésben vehetnek részt. Jelenleg összesen mintegy százhúsz fiatal tanul a DE ETK-n szülésznő szakirányon, közülük négy végzős hallgató indult el a hagyományteremtő szakmai versenyen.

A családbarát szemléletet és a szülésznői hivatástudatot erősítő megmérettetésre az ország négy intézményéből, Debrecen mellett Pécsről, Győrből és Budapestről érkeztek fiatalok.

A versenyzőknek egyebek mellett orvostörténeti kérdésekre kellett válaszolniuk, fantom bábukon tapintásos vizsgálatot végeztek, szituációs és kommunikációs feladatokat oldottak meg, valamint régi szülész szakkifejezéseket értelmeztek.

A Debreceni Egyetem szülésznő-hallgatói kiemelkedően teljesítettek, a független szakmai zsűri döntése alapján megnyerték a versenyt. Rákóczi Ildikó, az Egészségtudományi Kar Ápolási és Szülésznői Tanszékének vezetője szerint ezzel az eredménnyel bizonyították, hogy a DE képzése erős lábakon áll.

- Mi voltunk az ötletgazdák, szerettünk volna egy olyan szakmai megmérettetést létrehozni, amilyen eddig még nem létezett az országban. A szülésznői hivatást igyekszünk népszerűsíteni, remélhetőleg minél több középiskolás választja majd. Természetesen nemcsak a tudás és a felkészültség bemutatása volt a cél, hanem az is, hogy jó szakmai és baráti kapcsolatok alakuljanak ki, a képzőhelyek között pedig új együttműködések induljanak – fogalmazott a tanszékvezető.


A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének támogatásával és a Magyar Női Unió Egyesület koordinálásával, az UNESCO-val közös „HUGONNAI 100” eseménysorozat részeként rendezte meg a szakmai versenyt, melynek fő támogatói az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Magyar Szülésznők Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége volt.

Az eseményen megemlékeztek az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma születésének 175. évfordulójáról is. A néhai úttörő szakember nevét viselő országos versenynek a tervek szerint mindig más képzőhely ad majd otthont a jövőben.

Sajtóközpont - BZ