A Debreceni Egyetemen mindenkiről gondoskodnak

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában nem csak az intézeti kezelést igénylő betegeket látják el kiváló színvonalon. A szakemberek a szűréstől, a minták elemzésén át, a megelőző védőoltások beadásáig minden területen kiemelkedő munkát végeznek a koronavírus elleni küzdelemben.

- A Klinikai Központ vezetése a kezdetektől fokozott erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az intézmény élen járjon a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Ez alapvetően a koronavírusos betegek diagnosztikáját és gyógyítását, a post-COVID gondozást, valamint az oltási tevékenységet jelenti. A járvány harmadik hullámában a korábbinál is nagyobb aktivitásra van szükség, ami megkövetelte a teljes gyógyító struktúra átalakítását. Ezek az intézkedések alapozták meg a Klinikai Központ járvány elleni küzdelemben elért kiemelkedő eredményeit - hangsúlyozta Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke.

A professzor kiemelte, hogy minden beteg az állapotának megfelelő, legmagasabb szintű ellátásban részesül a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campuson, valamint a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban, amely szakmai felügyeletét is a Klinikai Központ látja el.

A betegellátáshoz az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a minisztériumok minden segítséget megadnak. Ennek is köszönhető, hogy a Klinikai Központban a COVID-betegek ellátásához minden műszeres, infrastrukturális feltétel rendelkezésre áll.

- Az intenzív egységek állandó szakembergárdával dolgoznak, a nap 24 órájában biztosított a magas színvonalú ellátás. Intenzív osztályainkon a sikeres kezelések aránya hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő. Változatlanul zajlanak a nem COVID-os betegek sürgősségi műtéti beavatkozásai, illetve az onkológiai műtétek is, amelyekhez szintén biztosított a megfelelő háttér – fejtette ki Fülesdi Béla egyetemi tanár, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója.

A Klinikai Központban a fertőzött betegeket a kezdetektől fogva speciális vírusellenes gyógyszerekkel kezelik.

- Magyarországon elsőként alkalmaztuk a favipiravir hatóanyagú Avigant, ami gátolja a koronavírus szaporodását, csökkenti a vírusszámot, ezáltal megelőzheti a súlyos betegség kialakulását. Szintén elsők voltunk a remdesivir hazai használatában. A legnagyobb számú favipiravir és remdesivir kezelés ezidáig a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában történt, sikerrel. Részt vettünk a magyar gyártású favipiravir és remdesivir fejlesztésében is. Nemzetközi kutatási projektek keretében elsőként használtunk vírus-ellenanyag (monoklonális antitest) kezelést, ami a fertőződést követő hét napon belül meggátolja a súlyos állapot kialakulását, így valóban életmentő lehet. Ezen kívül bamlanivimabot, tocilizumabot és berinertet, mint a koronavírus elleni harc legmodernebb terápiás eszközeit is bevetettük - ismertette Várkonyi István, az Infektológiai Klinika igazgatója.

A betegszám folyamatos emelkedése miatt a Klinikai Központban az igényeknek megfelelően bővítették az ágykapacitást. A járvány harmadik hullámában a Nagyerdei Campuson megnyitották a Járványügyi Ellátó Központ 2-es részlegét, melynek részeként az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika elsősorban a súlyos állapotú, intenzív terápiára (lélegeztetésre és légzéstámogatásra) szoruló betegek ellátását szolgálja. Az Ortopédiai-, a Tüdőgyógyászati és a Bőrgyógyászati Klinikán további COVID-osztályokat alakítottak ki a folyamatos és színvonalas gyógyító tevékenyég biztosítása érdekében.

- A megfelelő infrastrukturális háttér, az egyre bővülő tudás, terápiás lehetőségek és a szakmai ajánlások lehetővé teszik a legmagasabb színvonalú ellátást - mondta Miltényi Zsófia egyetemi docens, a Járványügyi Ellátó Központ-2 logisztikai vezetője.

A járványügyi helyzet speciális feladatokat kíván az egészségügyi szakdolgozóktól is. Jelenleg mintegy ezren dolgoznak a COVID ellátásban.

- A fokozott terhelés és az ápolás során felmerülő sajátos igények megkövetelték, hogy megerősítsük a szakdolgozói létszámot. A Klinikai Központ mindkét campusán folyamatosan, az igényeknek megfelelően csoportosítjuk át a humánerőforrást, hogy minden területen megfelelhessünk a biztonságos betegellátás feltételeinek - tájékoztatott Gál Mária, a Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói igazgatója.

A koronavírus-fertőzöttek hatékony kezelése érdekében elengedhetetlen a jó minőségű és gyors diagnosztika, melynek fontos területe a képalkotás, így a mellkasröntgen, illetve a mellkas-CT-vizsgálat.  Az utóbbi időszak jelentős fejlesztéseinek köszönhetően a Klinikai Központ mindkét campusán szükség esetén gyors és színvonalas képalkotó diagnosztikai háttér áll rendelkezésre. Emellett kiemelten fontos a labordiagnosztika is, ugyanis a járvány súlyosbodásával egyre nagyobb számú vizsgálat igénye fogalmazódik meg.

- A Klinikai Központban jelenleg naponta 1200-1600 COVID-PCR-vizsgálatot végzünk, amelyekből a lehető legrövidebb időn belül, még aznap vagy másnap eredményt adunk. Emellett a laboratóriumokban január óta már a COVID-szerológiai vizsgálat is rutinszerűen zajlik, amely a koronavírus-fertőzés átvészelése vagy a védőoltás beadása után megjelenő ellenanyagok vizsgálatát jelenti - sorolta Kappelmayer János, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója.

A Klinikai Központban azokról is gondoskodnak, akik már átestek a betegségen, de még mindig szenvednek a tünetektől.  Az értük létrehozott post-COVID Szakambulancia Hálózat infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, belgyógyász, tüdőgyógyász, reumatológus, immunológus, neurológus, fül-orr-gégész, pszichiáter szakorvosok és szakpszichológusok részvételével a betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját az Emberi Erőforrások Minisztériumának eljárásrendje alapján szolgálja. A panaszok alapján a háziorvos utalja be a beteget, akit a hálózatban egyszerre akár több szakember is kezelhet.

- A speciális ellátási forma iránt egyre nagyobb az érdeklődés, folyamatosan nő az ellátott betegek száma.  A Szakambulancia Hálózatban gyógyító orvosok és szakdolgozók a Klinikai Központba érkező betegek mihamarabbi gyógyulása érdekében rendszeres konzultációk során cserélik ki tapasztalataikat. Eredményeik, megfigyeléseik a jövőben tudományos következtetések levonását is lehetővé tehetik – emelte ki Papp Mária, a Klinikai Központ alelnöke.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja az oltási tevékenységben is jelentős részt vállal.  Az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ utasításai szerint folyamatosan fejlesztik az oltási tevékenységet, növelik az oltóhelyek számát.

Sajtóiroda - CzA