Csapatban küzdöttek a jövő programozói

A régió legjobb egyetemista és középiskolás programozói versenyeztek a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Regionális Programozói Csapatversenyén. A megmérettetés célja az volt, hogy a résztvevők számot adjanak naprakész informatikai ismereteikről és a verseny segítse a kar beiskolázási tevékenységét.

Hajdú-Bihar mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint a romániai Partiumban működő középiskolák tanulói jelentkeztek a megmérettetésre, de rajtuk kívül a versenybizottság által meghívott egyéb intézmények csapatai is nevezhettek az eseményre.

- Két év ugyan kimaradt a járvány miatt, de a mostani versenyen is látszott, hogy van rá igény, ezúttal is sokan jelentkeztek. Az a célunk, hogy ide vonzzuk a tehetséges fiatalokat, valamint a saját hallgatóinknak is lehetőséget adjunk. Szeretnénk a régió legjobbjait a Debreceni Egyetemre csábítani, megtalálni azokat a fiatalokat, akik elhivatottak az informatikával kapcsolatban és komolyan érdeklődnek a terület iránt. A verseny révén az ide érkező diákok megismerkedhettek az IK modern környezetével, személyes tapasztalatokat szerezhettek a karról és mindez remélhetőleg meggyőzi őket abban, hogy érdemes az intézményt választani továbbtanulás céljából – mondta a megnyitón Baran Sándor, a DE Informatikai Kar tudományos és pályázati dékánhelyettese.

A feladatok révén nemcsak a klasszikus programozói tudást mérték fel, hanem a résztvevők logikáját is kihívások elé állították.  A példák között megjelent többek között a kibővített sudoku ellenőrzése, a különböző ábrák, karakterek felhasználásával történő kirajzolása, legrövidebb útvonalak és legnagyobb közös osztók keresése. Emellett a versenyzők bizonyíthatták, hogy otthonosan mozognak a különböző típusú algoritmusok világában is, így például dinamikus programozás használatával különböző domborzati adatokkal ellátott sípályán navigálhattak, illetve rekurzív függvényekkel segíthettek a Debreceni Egyetem Pénzügyi Osztályának a költségvetés elkészítésében.


Az idei már a kilencedik programozó verseny volt a debreceni Informatikai Karon, a jelentkezések száma is mutatja, hogy az eseménynek komoly szakmai rangja van. Ebben az évben 29 (18 középiskolás, 9 egyetemi és 2 vegyes) csapat indult, összesen hetvenhatan versenyeztek. 

A Regionális Programozói Csapatversenyen vasárnap délután hirdettek eredményt, a legjobbaknak járó díjakat Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja adta át.

A DEIK Regionális Programozó Csapatverseny végeredménye:
Középiskolás kategória:

1. hely
fazekas_igazi (Bodor Noémi, Görömbey Tamás, Vámosi Bendegúz Péter) - Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
2. hely
fazekas_I (Chrobák Gergő, Fazokán Marcell, Tran Dávid) - Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
3. hely
this.tmp (Jenei Marcell, Kovács Kristóf) - Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda, Kisvárda

Egyetemista kategória:
1. hely
Bohócok (Barabás Martin, Dancs Balázs, Gallik Zoltán György) - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

2. hely
Anyósom Ideges (Fleisz Márton, Rák Gergő) - Debreceni Egyetem Informatikai Kar

3. hely
Affin életérzés (Bánvölgyi Bence, Erdei Zsófia, File Tibor József) - Debreceni Egyetem Informatikai Kar

Vegyes kategória (egyetemista, középiskolás csapattagok vegyesen)
1. hely
RandomString (Hajnal Szabolcs, Jedla Martin, Molnár Máté) - Debreceni Egyetem Informatikai Kar

Sajtóközpont - BZ