Az életlenhalmaz-elmélet újdonságai

Az adatbányászattól az orvosi képfeldolgozásig az informatikai tudományok számos területén alkalmazott életlenhalmaz-elmélet témájában tartanak nemzetközi tanácskozást a Debreceni Egyetem Informatikai Karán. A rangos vándorkonferenciát először rendezik hazánkban.

Japánból, Kínából, Indiából, Kanadából és Lengyelországból is érkeztek résztvevők, összesen több mint hetvenen az „International Joint Conference on Rough Sets 2019” című nemzetközi tanácskozásra, amelyen június 18-tól június 21-ig számolnak be a téma szakértői az életlenhalmaz-elmélet kutatásának legújabb eredményeiről. A konferencia helyszíneként egymást váltják az európai, ázsiai és amerikai országok, a mostani az első alkalom, hogy Magyarországon rendezik a neves vándorkonferenciát.

- Nagyon fontos pillanat a kar életében, hogy egy ilyen ragos tanácskozásnak ad otthont. Reményeink szerint ezzel a Debreceni Egyetem is felkerül az életlenhalmaz-elmélet világtérképére – fogalmazott a keddi megnyitón mondott köszöntőjében Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja, a konferencia elnöke.

A kari vezető a hirek.unideb.hu kérdésre elmondta, hogy 10-12 évvel ezelőtt kezdték az első életlenhalmaz-elméleti kutatásokat, s ma már külön csoport foglalkozik a membránszámításokkal, azaz a természetes folyamatok által motivált egyik nem-konvencionális számítási eljárással. A Számítógéptudományi Tanszék kutatóinak tudományos eredményeit a konferencián is bemutatják.

Az életlenhalmaz-elmélettel foglalkozó nemzetközi társaság, az International Rough Set Society elnöke, Davide Ciucci a dékáni köszöntőben elhangzottakra reagálva megerősítette, hogy a Debreceni Egyetem már rajta van azon a bizonyos térképen, s felidézte a közös kutatásokat, melyek a 2010-es évek elejére nyúlnak vissza.

Guoyin Wang, a konferencia társelnöke beszédében kiemelte, hogy a társaság számára is fontos, hogy új kapcsolatok épüljenek, ezért is öröm, hogy a története során először Magyarországon rendezik a tanácskozást, a Debreceni Egyetem pedig kiváló helyszínül szolgál.


A június 21-ig tartó konferencián 5 plenáris mellett 13 szekcióban több mint 40 előadást hallhatnak a résztvevők.

A konferencia részletes programja.

Sajtóiroda - TPL