Amerikai űrkutatók a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem űrkutatási programját is megismerte a Debreceni Egyetemen tett látogatása során David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új magyarországi nagykövete. A diplomatát Csernoch László tudományos rektorhelyettes fogadta.

David Pressman a K+F szektor fontosságát hangsúlyozta keddi látogatása alkalmával mondott köszöntőjében. A nagykövet kiemelte, hogy a nemzetközi tudományos együttműködések, a párbeszéd a kutatás és fejlesztés területén meghatározzák a fejlődési irányokat. Kitért arra is, hogy az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Irodája (Air Force Office of Scientific Research – AFOSR) és a Debreceni Egyetem szakembereinek partnersége az űrkutatás területén eredményes kapcsolat lehet.

- A Debreceni Egyetem űrkutatási programjában végzett tudományos munka az amerikai légierő kutatói szervezete számára is hasznosnak bizonyulhat. Az AFOSR az amerikai légierő (USA Air Force) számára fontos, a repüléshez, illetve az űrutazáshoz kapcsolódó, elsősorban alapkutatási projekteket koordinálja és finanszírozza. Az AFOSR célja, hogy lehetőséget adjon a tématerületen dolgozó szakembereknek – így a Debreceni Egyetem kutatói számára is – a nemzetközi projektekhez történő csatlakozásra, valamint tapasztalatcserére – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Az amerikai diplomáciai testület vezetője látogatása során találkozott a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézetének vezetőivel és diákjaival is.

A keddi program keretében Grant Thomas őrnagy, az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Irodájának űrkutatási vezetője bemutatta a szervezete működését és a főbb kutatási területeket.

- Az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Irodája hét tudományterületen, így például az élet- és természettudományok, valamint a nanotechnológia terén fogja össze a repüléssel, űrkutatással kapcsolatos kutatásokat, illetve innovációt. A célunk, hogy minél több kutatót, fejlesztőt csatornázzunk be az általunk támogatott tudományos munkába – emelte ki Grant Thomas.


Az amerikai kutatási iroda, valamint a nagykövetség szakemberei megismerkedhettek az egyetem űrkutatási programjával. A DE SPACE munkacsoportjai – a Sugárfizikai, Űrélettani, Űrtáplálkozási, Űrorvosi és Diagnosztikai, Klímaváltozás, valamint az Izotópok és Alkalmazásaik Kutatócsoport – bemutatták a legfrissebb kutatási eredményeiket, emellett a Természettudományi és Technológiai Kar, valamint az Informatikai Kar is beszámolt az űrkutatáshoz köthető tudományos eredményeiről.

Sajtóközpont - ÉE