Állásbörze 2022

Közép-, kis- és nagyvállalatok, munkaerőközvetítő cégek képviseletében hatvanöt kiállító várta az érdeklődőket a Debreceni Egyetem hagyományos őszi Állásbörzéjén, amelyet szerdán a Főépületben rendezett az intézmény Hallgatói Önkormányzatának Karrierközpontja.

Az eseményen a szakmai gyakorlati helyek mellett külföldi ösztöndíj- és munkalehetőségeket is kínáltak a kiállító intézmények, cégek, vállalatok.

- Nagy jelentőséggel bír a Debreceni Egyetem (DE) által szervezett, a régió egyik legnagyobb Állásbörzéje, hiszen a hallgatók lehetőséget kapnak a személyes kapcsolatok kialakítására, hogy a képzettségüknek, végzettségüknek legmegfelelőbb állást találhassák meg – mondta megnyitójában Bartha Elek.

A DE oktatási rektorhelyettese kiemelte: nagy segítség a munkáltatók számára is a rendezvény, hiszen így alkalmuk nyílik a legkiválóbb leendő munkavállalók kiválasztására.

- Az egyetem számára pedig azért kiemelkedően fontos az Állásbörze megszervezése, mert az intézmény alapvető érdeke, hogy végzősei a diplomaszerzést követően a számukra legjobb munkahelyeken találjanak álláslehetőséget – hangsúlyozta Bartha Elek.

- Az egyetem első és legfontosabb feladata az oktatás, amellyel naprakész és biztos tudással vértezi fel a hallgatóságot. Azonban ezen túl biztosítania kell - többek között - a minél színesebb, sokrétűbb hallgatói élet mellett azt is, hogy a diákévek végéhez közeledve a friss diplomások minél könnyebben és hatékonyabban léphessenek ki a munka világba, kamatoztatva ezzel az itt megszerzett tudást – fogalmazott köszöntőjében Csont István, a DE Hallgatói Önkormányzat elnöke.

Az Állásbörze mindenki számára nyitott volt. A szervezők volt diákok mellett elsősorban a jelenlegi hallgatókat várták, akiknek leginkább a szakmai gyakorlati lehetőségek miatt volt érdemes ellátogatni a rendezvényre. Emellett az Erasmus programmal, egyéb külföldi ösztöndíjakkal és önkéntes munkalehetőségekkel is megismerkedhettek azok, akik szeretnék kipróbálni magukat külföldön a tanulmányaik alatt. A hamarosan diplomázók pedig jó eséllyel találhattak olyan munkahelyet, ahol akár már a jövő év elején munkába is állhatnak. A külföldi diákok nemzetközi cégeknél keresgélhettek, hiszen sok helyen az angol a munkanyelv.

Az Állásbörzén idén is részt vettek visszatérő kiállítók, de szép számmal érkeztek újonnan jelentkező intézmények, szervezetek, az évről évre emelkedő szám jól mutatja, hogy van jövője a programnak. A kiállítócégek megfogalmazták, hogy miután a magyar munkaerőpiacon munkaerőhiány van, szívesen jelennek meg olyan rendezvényeken, ahol megvan a lehetősége a személyes találkozásnak egy-egy potenciális munkavállalóval.

Sajtóközpont – BZs