Virtuális valóság a Műszaki Karon

3D-s vetítések, modellezés VR-eszközökkel, virtuális csoportmunka és előadások – a jövőben ezekre is lehetősége lesz a Debreceni Egyetem Műszaki Karán tanulóknak a Robert Bosch AS Mérnöki Oktató és Fejlesztő Laboratóriumban. Az új eszközöket csütörtökön vehették birtokba a mérnökhallgatók.

Az új virtual reality, vagyis VR-eszközök segítenek az olyan bonyolultabb tantárgyak, mint a mechanika, a gyártástechnológia, az anyagtudomány vagy a gépelemek egyszerűbb megértésében. A laboratóriumot elsősorban a Debreceni Egyetem Műszaki Karának gépészmérnök hallgatói használják majd. 

- Az együttműködésünk mérföldköve a Bosch AS Mérnöki Oktató és Fejlesztő Laboratórium, amelynek köszönhetően hallgatóink az ipar 4.0 alaptechnológiáit ismerhetik meg, amelyeket a diplomaszerzést követően munkájuk során alkalmazhatnak majd a frissdiplomás mérnökök – mondta köszöntőjében Husi Géza. A MK dékánja kiemelte: fontosnak tartja, hogy a technológiai fejlődéseket nyomon követve a karon működő laboratóriumok is folyamatosan fejlődjenek, hiszen így lehet biztosítani az új ismeretek átadását. 

A vállalat most a mérnökoktatásban hiánypótló VR-eszközökkel szerelte fel az egyetem Gépészmérnöki Tanszékén még 2017-ben létrehozott Robert Bosch AS Mérnöki Oktató és Fejlesztő Laboratóriumot. 

- A Bosch sikerének egyik záloga, hogy stratégiai partnerként tekint a magyarországi egyetemekre, és támogatjuk az utánpótlás képzését. Fontos számunkra, hogy a hallgatók naprakész, a gyakorlatban is alkalmazható tudást szerezhessenek, amelyhez leginkább az oktatás fejlesztésével járulhatunk hozzá. Új korszak kezdődött a mérnökképzésben, ahol ma már olyan új technológiák megismertetése a cél, ami egy évtizede még csupán fikció volt – hangsúlyozta Michael Zink, a Robert Bosch Automotive Steering Kft. műszaki ügyvezető igazgatója.

A DE Műszaki Kar és a Robert Bosch Automotive Steering Kft. együttműködése csaknem egy évtizedes múltra tekint vissza, amely felöleli a duális képzés, valamint egy új specializáció indítása mellett a labor folyamatos fejlesztését, amely új szintre emelte az egyetemen a gépészmérnök-képzést.

- A VR-eszközökkel a hallgatók a gyakorlatban is megismerhetik a modern technológiákat, gyártóeszközöket modellezhetnek, és a virtuális világ adta lehetőségként munkafolyamatokat is nyomon követhetnek. Emellett a labor fejlesztése lehetőséget nyújt a VR-eszközök mérnöki alkalmazási területeinek kutatására is – tájékoztatott Mankovits Tamás, a DE MK Gépészmérnöki Tanszékének tanszékvezetője. 

A Robert Bosch AS Mérnöki Oktató és Fejlesztő Laboratórium történetét rövid előadás keretében ismerhették meg a hallgatók és oktatók, akik lehetőséget kaptak arra, hogy Czégé Levente laborvezető, DE MK Gépészmérnöki Tanszék egyetemi docensének közreműködésével személyesen is kipróbálják az új eszközöket.

A Bosch maklári telephelye évek óta támogatja a Debreceni Egyetem gépészmérnöki duális képzését, hogy a hallgatók a gyakorlatban is megismerkedhessenek egy modern nagyvállalat működésével, elvárásaival. A duális képzésben résztvevő hallgatók szabadon használhatják a laboratóriumot tervezési feladatok elkészítésére, szakdolgozat vagy diplomamunka megírására is. Az itt szerzett tudás pedig segíti a frissen végzett mérnökök elhelyezkedését, akár a Bosch maklári telephelyén is. 

Sajtóiroda - BZs