Verses flashmob a költészet napján

Különleges figyelemfelhívó akciót szervezett a magyar költészet napján a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. Az esemény résztvevői kedvenc verseiket, idézeteiket írták fel az Élettudományi Könyvtár üvegfalára.

A kezdeményezés 2016-ban indult útjára, azóta minden évben megemlékeznek a legnagyobb hatású költőkről és költeményeikről. 

A flashmob amellett, hogy szervesen kapcsolódik a magyar költészet napjához, egyben a II. MUST - Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozó nyitórendezvénye is volt, ahol kihirdették a könyvtár versíró pályázatának eredményét is. A harmadik alkalommal meghirdetett kiírás tematikáját idén Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója adta. 

- A DEENK-nek nemzeti gyűjtőkörű könyvtárként kiemelt feladata a kultúraközvetítés, így teret kell adnia az interaktív pályázatoknak. Az volt a célunk, hogy mindenkihez közelebb hozzuk Csokonait és az ő munkásságát, a résztvevők pedig játékos, formabontó módon alkossák újra a kiválasztott műveket. A DEENK színtere és aktív szereplője lett ennek az élénk kulturális párbeszédnek, hiszen a zsűriben kollégáink is részt vettek, a nyertes műveket pedig a könyvtár falain és a közösségi média felületein is viszont lehet majd látni – közölte Bíró-Bácsó Bettina, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár kommunikációs és marketing osztályának vezetője.

A pályázók a DEENK által szakmailag előre kiválasztott és bedigitalizált oldalakat vették alapul műveik megalkotásához, ugyanis idén black-out (vagy satírvers) és képvers formájú verseket várt a DEENK.  


A verseny eredménye:
I. helyezett: Jóljárt Anita
II. helyezett: Csizmadia Bodza Réka
III. helyezett: Katona Marcella

Szkholion különdíj: Csizmadia Rege Borbála
A legszebb vizuális adaptáció különdíj: Tóth Sára, Petró Zalán
DEENK különdíj: Balog Jenő

A nyertesek az Apolló mozi, a Csokonai Színház, a Pepe Panini és a Debreceni Egyetemi Kiadó felajánlásából kaptak ajándékot és a jövőben egy külön kiállítást szeretnénk szervezni az ő nyertes és a pályázatra érkezett egyéb színvonalas alkotásokból.

Sajtóközpont - BZ