Űrodüsszeia – zenés kalandozás az egyetemen

A Debreceni Egyetem hazai és külföldi hallgatóinak közreműködésével „2022: Zenés Űrodüsszeia” címmel szimfonikus koncerttel folytatódott hétfőn – két év kényszerű szünet után – a Bölcsészettudományi Kar Művészeti Központjának szervezésében a Zerophobia hangverseny-sorozat a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

A program a 2016-17-es tanévben indult egy nemzetközi diákprojekt részeként, amelyben a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézetének hallgatói mellett az intézményben tanuló számos külföldi diák is részt vett.

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Szimfonikus Zenekara 2019-ig évente hagyományosan a tanév végén lépett közönség elé, minden alkalommal egy bizonyos tematika („Mesék a világból” 2017; „Rómeó és Júlia” 2018; „Szuperhősök régen és ma” 2019) köré épülő programmal.

- A kezdeményezés üzenete a küzdelem a kirekesztés és rasszizmus minden fajtája ellen, de emellett a koncert egyszerre teremt közösséget, összehozva az egyetemünkön tanuló külföldi és magyar diákokat, és a mindig aktuális témaválasztásnak köszönhetően igyekszik közelebb hozni a szimfonikus koncertek világát is a fiatalabb generációhoz – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Lakó Zsigmond, a DE BTK Művészeti Központ igazgatója.

Idén jött létre a DE Bölcsészettudományi Karán a Művészeti Központ, amely a különböző kulturális programok mellett egyetemi tanórák és képzések szervezését is magára vállalta.

- Az alapítás óta együttműködési megállapodás született a Csokonai Színházzal, illetve előkészületben van hasonló a MODEM-mel. Előbbi eredménye a színház produkcióinak angol feliratozásával kapcsolatos munka, amelyben a BTK nyelvszakos hallgatói és oktatói vesznek részt. Terveink szerint 2023 februárjától pedig a Művészeti Központ szervezésében elindul egy olyan színházi képzés, amelynek kidolgozásában és megvalósításában a kar együttműködik majd a Szolnoki Szigligeti Színházzal is – sorolta köszöntőjében Takács Levente. A DE BTK oktatási dékánhelyettes kiemelte: a központ munkájának indulásához nem is lehetne felemelőbb alkalom, mint a ma esti koncert.

Az est karnagya Csató Péter, aki az Angol-Amerikai Intézet Észak-amerikai Tanszékének vezetője, de egyben képesített karmester is, így a zenekar összeállítása mellett a zenei programot is ő válogatta.

A teltházas koncert műsorszámai a világűr és bolygók által ihletett klasszikus darabok voltak, köztük Josef Strauss „A szférák zenéje” című keringője, a „Dal a Holdhoz” című ária Antonín Dvořák „Rusalka” című operájából, és a „Jupiter, a szeszélyes” Gustav Holst „Bolygók” című művéből.  A hangverseny második részében a Star Trek filmek zenéjéből hallhatott összeállítást a közönség.

A koncerten közreműködött Takács Lilla (szoprán), Agnecz Klaudia (altfurulya) és a Debreceni Egyetem Nemzetközi Szimfonikus Zenekara.

Az est támogatói és társszervezői a BTK Művészeti Központ, a Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium és a Debreceni Egyetemi Színház.

Sajtóközpont – BZs