Újra művészeti képzés a BTK-n

Képzési kapcsolataik bővítésére, szakmai gyakorlatok lebonyolítására és különböző kulturális projektek megvalósítására kötött együttműködési megállapodást hétfőn a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központtal.

Tovább bővül a paletta a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Karán (BTK), ahol már szeptembertől elérhető lesz a hallgatók számára a művészeti képzés. Az elméleti ismeretek megszerzése mellett kitűzött cél, hogy a diákok gyakorlati ismereteket is szerezzenek tanulmányaik során.

– Hiánypótló karunkon a művészeti, ezen belül elsősorban a művészettörténeti képzés, amely hosszú idő elteltével lesz újra elérhető, és amelynek koordinálására, az intézményi kapcsolatok kialakítására, bővítésére alakítottuk meg 2021-ben a Művészeti Központot – tájékoztatott Keményfi Róbert.

A BTK dékánja kiemelte: elsőként a Csokonai Színházzal jött létre együttműködés, a közös munka eredményeként a teátrum magyar nyelvű előadásainak angol feliratozását végzik az intézmény oktatói, hallgatói, de a távlati tervekben a kar széles nyelvi képzési spektrumának kiaknázásával a drámafordítás is szerepel.

A Művészeti Központ működésének hivatalos „nyitánya” június 13-án a Zeneművészeti Kar Liszt termében a Zerophobia hangverseny-sorozat keretében rendezett 2022: Zenés Űrodüsszeia című teltházas szimfonikus koncert volt.

– Debrecen kulturális életében kiemelkedő szerepet vállal az egyetem, amely mintegy 120 országból érkező több mint 7 ezer külföldi hallgatójával, valamint a különböző idegen nyelvek oktatásával járul hozzá a cívisváros nemzetköziesítéséhez – fogalmazott Lakó Zsigmond.

A BTK Művészeti Központjának igazgatója hangsúlyozta: az intézmény induló művészeti képzésében a város kulturális intézményeivel kötött – és a jövőben kötendő – együttműködések lehetővé teszik, hogy az elméleti oktatás mellett hangsúlyt kapjanak a gyakorlati ismeretek is.

A szeptemberben induló művészeti képzésben központi szerepet kap a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ.

– A MODEM fontos missziónak tekinti, hogy kiállításaival, programkínálatával megszólítsa az egyetemista korosztályt. Ennek egyik legjobb eszköze lesz az a képzés, melynek keretében a diákok betekintést nyerhetnek a galéria életébe, a tanítási óráknak köszönhetően pedig átfogó képet kaphatnak a hazai művészeti intézmények munkájáról – mondta Vizi Katalin ügyvezető igazgató.

A BTK művészeti kurzusa a tervek szerint szakmai nappal kezdődik majd a MODEM-ben.

Sajtóközpont – BZs