Új vezető a Tüdőgyógyászati Klinika élén

Horváth Ildikó egyetemi tanár vezeti június elsejétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikáját. Az új igazgató kiemelt célja az intézmény további fejlesztése annak érdekében, hogy a legkorszerűbb körülmények között a legmagasabb szintű ellátást biztosíthassák a betegeknek. Horváth Ildikó kinevezését kedden vette át Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől.

A Tüdőgyógyászati Klinikán évente hatezer fekvőbeteget látnak el, a tizennégy szakrendelésen pedig mintegy 40 ezer járóbeteg fordul meg. A leggyakoribb betegségek a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a tüdőrák, a tüdőgyulladás, valamint az asztma. A gyakori kórképeken túl az intézményben kiemelkedő a szakmai munka a ritka tüdőbetegségek területén is. A Tüdőgyógyászati Klinika a cisztás fibrózis, és az intersticiális tüdőbetegség (ILD) vonatkozásában is regionális központ.  

- Horváth Ildikó személyében egy kiemelkedő szakmai múlttal rendelkező, kiválóan felkészült professzor kerül a Tüdőgyógyászati Klinika élére. A Klinikai Központ vezetőségének kiemelt célja, hogy a régió legmagasabb progresszivitási szintjén működő Tüdőgyógyászati Klinikát korunk elvárásainak megfelelően fejlessze, illetve új szakmai profilok is megjelenjenek, ezzel segítve a betegek színvonalas ellátását, a Debreceni Egyetem által nyújtott betegellátási és az ezzel szorosan összefüggő oktatási és kutatási feladatok maradéktalan ellátása érdekében – hangsúlyozta Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke. 

Horváth Ildikó 1988-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd elnyerte a Fogarthy ösztöndíjat, amellyel három évig az Egyesült Államokban a National Institutes of Health laboratóriumában kutatott, később Londonban az Imperial College vendégkutatója volt. Tüdőgyógyász szakorvosként az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben dolgozott, majd a Semmelweis Egyetemen végzett oktatói és tudományos tevékenységet.  Az egészségpolitikában is aktívan részt vett, 2018-ban egészségügyért felelős államtitkárrá nevezték ki. A Debreceni Egyetemen 2022 óta vezeti a Tüdőgyógyászati Tanszéket, június elsejétől pedig a Tüdőgyógyászati Klinika igazgatójaként folytatja munkáját.  

- A Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetésének bizalma megtisztelő, a Tüdőgyógyászati Klinika összetartó, szakmailag kiválóan felkészült csapatához tartozni, azt irányítani inspiráló kihívás. Idén ünnepeljük a debreceni tüdőgyógyászat megszületésének 110. és az önálló klinika létrejöttének 25. évfordulóját. Elődeinkhez hasonlóan mi is mindent megteszünk azért, hogy a legkorszerűbb körülményeket biztosítsuk a betegeinknek, és az elérhető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsuk számukra – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Horváth Ildikó egyetemi tanár, a Tüdőgyógyászati Klinika június elsejétől kinevezett igazgatója.    

Horváth Ildikó az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tudományos- és oktatási igazgatójaként is folytatja munkáját. A jövőben szeretné tovább erősíteni az intézet és a Debreceni Egyetem együttműködését. 

- A szoros szakmai kapcsolat kialakítása mindkét intézmény számára előnyös lehet. A Debreceni Egyetem számára egyrészt azért, mert gyakorlati helyei az ország legjelentősebb tüdőgyógyászati intézetével bővülhetnek. Emellett az is lényeges, hogy az 500 ágyas Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az egyetem szakemberei kicserélhetik klinikai tapasztalataikat, együttműködhetnek a hazai szakmai irányelvek fejlesztésében, megvitathatják helyi szakmai eljárásrendjeiket, közös kutatásokat tervezhetnek, ezáltal is hozzájárulva a betegellátás minőségének fejlesztéséhez – sorolta Horváth Ildikó. 

Az új klinikaigazgató nemzetközileg is elismert kutatómunkát végez, a tudományos tevékenység erősítését, fejlesztését tervezi az intézményben is.   

- A szakmai pályám azon szakaszában tartok, amikor minél többet szeretnék tudásomból, tapasztalataimból, kapcsolataimból továbbadni fiatalabb kollégáimnak, és segíteni őket a fejlődésben, az előrehaladásban. A nemzetközi szakmai vérkeringésbe való erősebb bekapcsolódáshoz kiváló lehetőséget biztosít a krónikus légzőszervi megbetegedések megelőzésére, ellátásának fejlesztésére irányuló EU Joint Action, a JARED, egy hároméves 16 ország 34 központjából álló konzorcium, amelynek én vagyok a szakmai koordinátora és szeretném minél több fiatal kollégámat bevonni a munkába – tette hozzá Horváth Ildikó.  

A klinikaigazgatói megbízást Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke adta át Horváth Ildikó egyetemi tanárnak kedden, az Elnöki Hivatalban rendezett ünnepségen. 

Sajtóközpont - CzA