Új szakmai koordinátor a Klinikai Központban

Kiss Csongor professzor látja el a veleszületett vérzékenységben, hemofiliában és trombofiliában szenvedő betegek gondozásának szakmaterületi koordinátori feladatait június elsejétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az erről szóló dokumentumot Szabó Zoltán elnök pénteken adta át az új vezetőnek.

- A veleszületett vérzékenységben és trombofiliában szenvedő betegek ellátása a magyar egészségügy egyik kiemelten fontos területe, nincs ez másképp a debreceni régió vonzáskörzetében sem - mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kiss Csongor

A professzor felidézte, hogy ezt a feladatot korábban a vérkészítmények feldolgozásával foglalkozó vérellátó intézetek végezték, a gyógyszerek fejlődésével azonban ez a speciális terület az egyetemi klinikákhoz, megyei kórházakhoz került. Ma Magyarországon néhány központ, köztük a Debreceni Egyetem biztosít teljeskörű ellátást a hemofíliával és más veleszületett vérzékenységgel élő betegeknek, egészen az újszülött kortól, beleértve többek között a kontrollált otthoni ellátás irányítását, koordinálását, az akut vérzéses epizódok kezelését, a tervezett műtéti ellátásokat.  

- A veleszületett vérzékenységben, hemofiliában és trombofiliában szenvedő betegek ellátása nagyon specifikus szaktudást és gyógyszeres kezelést igényel, ezért vált külön szakterületté a hematológián belül is évtizedekig Boda Zoltán professzor irányításával. Jelenleg a Belgyógyászati Klinikán és a Gyermekgyógyászati Klinikán zajlik ilyen típusú betegellátás, amely sokrétűsége miatt egyfajta szakmai koordinációt és harmonizációt igényel. Megtisztelő, hogy ennek a feladatnak az ellátására megbízást, lehetőséget kaptam – tett hozzá Kiss Csongor, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika, Gyermekhematológiai-onkológiai Osztály osztályvezető egyetemi tanára. 

A megbízásról szóló dokumentumot Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke pénteken adta át Kiss Csongor professzornak. 

- A Debreceni Egyetem Klinikai Központ vezetősége elkötelezett a veleszületett vérzékenységben, hemofiliában és trombofiliában szenvedő betegek gondozásának további támogatásában, fejlesztésében. Kiss Csongor professzor eddig is áldozatos, magas színvonalú szakmai munkát végzett ezen a területen. Tevékenységét a jövőben hivatalosan is a szakmaterület koordinátorként folytatja – emelte ki a Klinikai Központ elnöke.  

Az átadáson Kiss Csongor professzor hangsúlyozta: a minőségi betegellátás tudományos igényességgel történő folytatása mellett kiemelten fontos célja, hogy a Debreceni Egyetem ezen a szakterületen 1-2 éven belül megkapja a nemzetközi ellátási akkreditációt. 

A Klinikai Központban zajló hematológiai és hemosztázis ellátás eredményességét jelzi, hogy a Debreceni Egyetem szakemberei állnak több hazai szakmai szervezet élén is. A Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság elnöke Illés Árpád professzor, a Belgyógyászati Klinika Hematológiai Részlegének vezetője, a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság elnöki pozícióját több évig Bereczky Zsuzsanna tanszékvezető egyetemi docens töltötte be, jelenleg pedig Kiss Csongor professzor látja el az elnöki feladatokat. 

Sajtóközpont - CzA