Új gyógyszerek szénhidrátokból

A szénhidrátok kémiájával és biológiájával foglalkozó konferenciát rendeznek a Debreceni Egyetemen. A Learning Centerben szerdán kezdődött háromnapos, angol nyelvű tanácskozáson 15 európai országból és az USA-ból, valamint Magyarországról mintegy 100 szakember vesz részt.

A szénhidrátok minden sejt felületén megtalálható, fontos biológiai információhordozók. Meghatározó szerepet játszanak a legtöbb egészséges és kóros, például rákos folyamatban. Ezért a gyógyszerkutatók számára fontos vegyülettípust jelentenek. Amikor szénhidrátokból szeretnének gyógyszert fejleszteni, módosítani kell ezeket a molekulákat. 

Somsák László, a DE Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszék professzora, a debreceni tudományos tanácskozás főszervezője a hirek.unideb.hu-nak elmondta: a rendezvény középpontjában a glikomimetikumok állnak, melyek a természetes szénhidrátokhoz, cukorszármazékokhoz hasonló szerkezetűek és/vagy biológiai hatásukban hasonlítanak rájuk, ezért újszerű gyógyszermolekulák előállításához járulhatnak hozzá.

– Szénhidrát-alapú gyógyszereket jelenleg is használ az orvostudomány, például vérhígító készítményekben, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerekben, antibiotikumokban találhatók cukorszármazékok. A kutatások azt mutatják, hogy az ilyen típusú vegyületek emellett alkalmasak lehetnek többek között baktériumok, gombák, paraziták és vírusok-okozta fertőzések leküzdésére is. Ezen gyógyszerjelöltek legfontosabb sajátsága a teljesen új hatásmechanizmus. Várhatóan már a közeljövőben megjennek ilyen gyógyszerek – magyarázta Somsák László.

A Debreceni Egyetem szakemberei az utóbbi időben nemzetközi szinten is komoly eredményeket értek el ehhez kapcsolódó kutatásaik során.

A konferencián megemlékeztek a DE TTK Szerves Kémiai Tanszék alapítójáról, az 1990-ben elhunyt Bognár Rezső professzorról, akinek az egyik fő kutatási területe a szénhidrátok kémiája volt. A rendezvény otthont ad a European Cooperation In Science & Technology (COST) nevű európai uniós szervezet találkozójának is, amely a szénhidráttartalmú nanorészecskék gyógyászati felhasználási lehetőségeit vizsgálja.

A megnyitón Tőzsér József, a Debreceni Egyetem élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese és Magura Tibor, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánhelyettese köszöntötte a résztvevőket.

- A szénhidrátkémia nagyon erős hidat képez az élőtudományok irányába, különösen a gyógyszerészettel és az orvostudományokkal mutat szoros kapcsolódást. Saját területemen, a biokémiában a szénhidrátok az egyik legjelentősebb vegyületcsoportnak számítanak, és jó látni, hogy ez a hagyományos terület is milyen intenzíven fejlődik, újabb és újabb vonulatai jelennek meg – jelentette ki Tőzsér József.  


Sajtóközpont – OCs