Tudományos párbeszéd a szakkollégiumban

Őszi Tudományos Hallgatói Konferenciát tartott a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma csütörtökön. A szakkollégisták a vendég nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem nyolc hallgatójával együtt öt szekcióban, 52 előadáson mutatták be kutatási eredményeiket.

A Debreceni Egyetem (DE) Hatvani István Szakkollégiuma az intézmény legrégebbi, 25 éve működő ilyen egysége. A tudományos műhely munkájában a Bölcsészettudományi Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, az Informatikai Kar, valamint a Műszaki Kar hallgatói vesznek részt. A DAB Székházban rendezett Őszi Tudományos Hallgatói Konferencia megnyitóján Szendrei Ákos, a szakkollégium igazgatóhelyettese elmondta: a közösségnek jelenleg 110 tagja van.

- Az ilyen konferenciákon lehetőséget teremtünk arra, hogy az egyes témákban történt elmélyülés tudományos párbeszéddé alakuljon. Sok hallgató ilyenkor tart életében először nagyközönség előtt előadást, ami kiváló alkalom az előadástechnika fejlesztésére, de akár új kutatási irányokat megnyitó ötleteket is kaphatnak egymástól a résztvevők – fogalmazott a hirek.unideb.hu-nak Szendrei Ákos.  

 
A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem nyolc hallgatójával együtt 52-en ismertették kutatási eredményeiket a csütörtöki tanácskozáson. A 15 perces előadásokat öt szekcióban (természettudományi, néprajztudományi és turizmus, történettudományi és kultúratudományi, jogtudományi és közgazdaságtudományi, társadalomtudományi) tartották, azokat néhány perces szakmai vita követte.   

Siska Katalin, a DE joghallgatóit tömörítő Preator Szakkollégium vezetője és a Tehetségtanács Albizottság elnöke a konferencia kapcsán kiemelte: büszke a Hatvani István Szakkollégium hallgatóira, mert évről-évre kiváló szakmai, tudományos eredményeket érnek el.

    
A rendezvényen részt vett Szilágyi Ferenc, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kar dékánja is, aki hangsúlyozta: a Debreceni Egyetemmel több mint tíz éve alakítottak ki sokrétű tudományos kapcsolatot.
 

- Együttműködésünk a Hatvani István Szakkollégiummal a legintenzívebb. Az intézményesített kapcsolat mögött személyes barátságok is állnak, ami erős elköteleződés – fogalmazott Szilágyi Ferenc.  
 

Berecz Gábor, a Hatvani István Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának elnöke a konferenciát a képzeletbeli szakkollégiumi naptár ünnepnapjának nevezte.  


-  Ez mindenki számára egy szép utazás, mely során számos tapasztalatot szerezhetünk, megannyi barátságot köthetünk, kellemes emlékeket gyűjthetünk. Szakkollégiumi hallgatói éveink csupán az első lépéseit jelenhetik egy hosszú, szellemileg pezsgő, izgalmas pályafutásnak – tette hozzá Berecz Gábor.  

 
Sajtóközpont – OCs