Mintegy 8 milliárd forintot költ a PhD-képzés és a tudományos életpálya támogatására az országosan egyedülálló Kiválósági PhD-Ösztöndíjjal és kiegészítő támogatással a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) és a Debreceni Egyetem. A témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentették, hogy professzori ösztöndíjat is létrehozott a fenntartó alapítvány.

A tudományos életpályamodell támogatására dolgozott ki új ösztöndíjrendszert a Debreceni Egyetem és az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány.

Kossa György, az alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a kiválóságokat szeretnék megtalálni és támogatni, ennek érdekében olyan PhD-programot indít a GTIDEA, amellyel a teljesítmény alapján ösztönzik a fiatalokat, így az intézmény saját maga nevelheti ki a jövő minősített oktatóit.

- Ez egy országosan egyedülálló támogatási rendszer és életpályamodell, melynek az a célja, hogy az itt dolgozók és az itt tanulók olyan jövőképpel rendelkezzenek, amellyel beteljesíthetik tudományos tevékenységüket. A támogatási rendszer egyik korábbi eleme volt az egyetemi bérrendezés, most pedig a PhD-hallgatók támogatása következik annak érdekében, hogy a tehetséges fiatalok kizárólag tudományos előmenetelükkel foglalkozhassanak – hangsúlyozta Kossa György. 

A kuratóriumi elnök kifejtette: a fenntartó alapítvány által létrehozott Kiválósági PhD-Ösztöndíjat a doktori képzés ideje alatt, de legfeljebb 6 féléven keresztül kapja az államilag támogatott nappali képzésben résztvevő, teljes munkaidős állással nem rendelkező doktorandusz hallgató. Ezt a támogatást évente tizennyolc PhD-hallgató kaphatja meg.  A képzés első két évét követően a kuratórium bizottsága választja ki azokat, akik részesülhetnek a támogatásból. 

A nyertes pályázók először havonta 100 ezer forintot kapnak, az első vizsgát követően pedig további 110 ezer forint támogatásban részesülhetnek. Ehhez vállalniuk kell, hogy a Debreceni Egyetemen fognak dolgozni a jövőben.

Kossa György a sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy az alapítvány professzori ösztöndíjat hozott létre és Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Professzora címet is alapított az oktatói és tudományos tevékenység ösztönzésére, valamint annak érdekében, hogy a 70. életév betöltése után is példamutató és követendő aktív utánpótlás-nevelő és fejlesztő tevékenység történjen a Debreceni Egyetemen. A programnak maximum harminc, pályafutása végén járó, de az utánpótlás-nevelésben még eredményes szakember lehet részese. 

A PhD-hallgatók képzését az alapítvány mellett az egyetem is új formában, kiegészítő ösztöndíjjal támogatja. Csernoch László tudományos rektorhelyettes szerint létfontosságú, hogy a jövő oktatói és kutatói alkalmazkodni tudjanak majd a jövő kihívásaihoz, amiben nagy jelentősége van a PhD-képzésnek.  

- A Debreceni Egyetem graduális képzéseiben is megvannak azok a lehetőségek, amelyek révén a hallgatók bekapcsolódhatnak a tudományos munkába. Azokat a tehetségeket várjuk, akik úgy gondolják, hogy komoly tudományos eredményeket szeretnének elérni, és aktívan részt vennének az oktatói-kutatói tevékenységekben. Olyan doktori képzést kell nyújtani a hallgatók számára, hogy annak elvégzését követően maradéktalanul megfeleljenek a ma még nem látható új kihívásoknak. Ehhez viszont arra van szükség, hogy az egyetem megfelelően motivált és felkészült oktatói reagálni tudjanak a megjelenő technológiákra, új tudományos trendekre. Olyan versenyt indíthat el a DE kezdeményezése, amely a hallgatóknak és az oktatóknak is egyaránt a javára válhat – fogalmazott Csernoch László.  

Az intézmény tudományos rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetemi forrásokra alapozott új támogatás mintegy 550, a feltételeket vállaló PhD-hallgatónak nyújt a képzés első 24 hónapjában havi 65 ezer forint, a második 24 hónapjában havi 75 ezer forint kiegészítő ösztöndíjat, így az első 24 hónapban nettó 205 ezer, a második 24 hónapban havi nettó 255 ezer forint érhető el, amely mellett a további kiválósági ösztöndíjak is elérhetőek, valamint alkalmi munkavégzés is folytatható az egyetem érdekkörében. 

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja arról beszélt, hogy a fenntartó alapítvány és a Debreceni Egyetem számára kiemelten fontos a tudományos életpálya támogatása, az új ösztöndíjrendszer kidolgozása, amely nem valósulhatott volna meg a modellváltás nélkül. 

- Négy elemből álló programról van szó, ebből három ösztöndíj, egy pedig a tudomány támogatását segíti. A fenntartó alapítvány öt év alatt hatszázötven millió forinttal támogatja a professzorokat, a kiválósági PhD-program öt év alatt 500 milliót, az egyetemet érintő kiegészítő hozzájárulás ugyanennyi idő alatt 2,5-3 milliárd forint hozzájárulást jelent, a korábban elindított tudománytámogatási program pedig 4 milliárd forintot tesz ki. Így összességében a teljes támogatási rendszer tekintetében 7,5- 8 milliárd forintos összegről lehet beszélni öt éves ciklusban a Debreceni Egyetem esetében. Ez az országos egyedülálló tudományos támogatási rendszer a fenntartóváltás nélkül nem valósulhatott volna meg, hiszen az új működési forma és teljesítmény alapú finanszírozása tette lehetővé ezeknek a kidolgozását – fejtette ki a kancellár. 

Molnár Dániel, a DE Doktorandusz Önkormányzat elnöke szerint megfelelő ösztönzést kaphatnak a program révén a doktoranduszhallgatók. Örömtelinek nevezte, hogy az intézmény stabil működés mellett ilyen jelentős mértékben támogatja a jövő kutatóit.  

- Több mint tízezren tanulnak az országban a doktorandusz képzésben, ebből a Debreceni Egyetem a legnagyobb tudásbázissal rendelkezik. A tehetségprogram, a szakkollégiumok és a doktori képzés együttesen járul hozzá, hogy a legmagasabb szintű tudással rendelkezzenek a leendő kutatók. Fontos, hogy az alapítvány és az egyetem számít ezekre a tehetségekre, a támogatással pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy még jobban elmélyülhessenek a tudományos munkájukban. Az ösztönző rendszer olyan kiszámíthatóságot és versenyképes kereseti lehetőséget jelent, amelyben a kutatói életpálya magasabb szintje jelenik meg a Debreceni Egyetemen – fogalmazott a DE DÖK elnöke. 


A DE-n jelenleg több mint 1300 PhD-hallgató végzi tanulmányait. Az új ösztöndíjrendszer már idén nyáron elérhető lesz és a jelenlegi PhD-hallgatók is élhetnek a lehetőséggel. 

DE Sajtóközpont - BZ