Tisztelet a „lombikbabáknak”

Családfát ültettek a lombikprogramban született gyerekek tiszteletére a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrumánál. Az ország egyik legmodernebb műszerparkkal felszerelt intézményében évente mintegy 1300 beültetést végeznek. A centrumban rendezett szerdai ünnepségen emléktáblát helyeztek el a családfánál, a megszületett gyerekek és szüleik részvételével.

A Debreceni Egyetemen az in vitro fertilizációs (IVF) kezelést, azaz a lombikprogramot, több mint 30 éve alkalmazzák. Az Asszisztált Reprodukciós Centrum (ARC) közvetlenül a Klinikai Központ irányítása alatt, önálló intézményként működik. A meddőségi kivizsgálás és kezelés területén a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Meddőségi Szakrendelésével és műtéttechnikai hátterével szorosan együttműködik, illetve az egyetem teljes laboratóriumi, képi diagnosztikai és genomikai hátterét is alkalmazva nyújt komplex ellátást.

-    A Klinikai Központ vezetősége elhivatott annak érdekében, hogy az elmúlt évek dinamikus fejlődése valamennyi szakterületen folytatódjon és a betegellátás színvonala folyamatosan emelkedjen. Ennek megfelelően intézményünk egyik fontos feladata a meddőség elleni eredményes küzdelem. Ennek mind infrastrukturális, mind pedig személyi feltételei adottak az Asszisztált Reprodukciós Centrumban. Az intézmény valamennyi dolgozója törekszik arra, hogy közvetlen, empatikus környezetet teremtsen, az esetenként jelentős lelki és fizikai megpróbáltatásokkal küzdő, gyermekre váró pároknak – hangsúlyozta a szerdai ünnepségen Papp Mária, a Klinikai Központ orvosszakmai alelnöke.

Az egyetemi vezetés meghatározó célja a ciklusszám emelése, nagyobb, modernebb környezetben végzett ellátás kialakítása. A centrumban néhány éve több száz millió forintos fejlesztést hajtottak végre, így hazai viszonylatban és nemzetközi szinten is kiemelkedő technikai színvonalú műszerpark áll rendelkezésre a minél eredményesebb beavatkozásokhoz.

-    Tavaly óta az állami szerepvállalás magasabb szintre lépett, a meddőségi kivizsgálás és kezelés, beleértve a felhasznált, igen drága gyógyszereket is, száz százalékos támogatást kapott. Ezzel egyre több gyermekre vágyó pár számára vált elérhetővé az eddig igencsak költséges kezelés. Intézetünk évente közel 1000 friss beavatkozást és csaknem 300 fagyasztott embrió beültetést végez – ismertette Tándor Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrum igazgatója.

Tándor Zoltán kiemelte: a legnagyobb öröm számukra, amikor a közös munka sikeréből világra jött gyerekekkel és szüleikkel találkozhatnak. Közülük néhányan a szerdai ünnepségen is részt vettek. Az igazgató úgy fogalmazott: ők azok, akik minden gyermekre váró párnak reményt adhatnak.  
A Ferring Magyarország Kft. nem csak a meddőségi kezelésben alkalmazott készítményeivel segíti a gyermekvállalás előtt álló párokat. A cég hozta létre a Családfa programot, amelyben minden reprodukciós eljárással született gyermek tiszteletére egy facsemetét ültetnek.  

-    A fa szimbolizálja az új életet, az új kezdetet, a jövőt, a gyermeket vállalók számára pedig a családdá válás kezdetét, az ő saját közös családfájuk születését.
A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrumában a legmodernebb eszközök, diagnosztikus módszerek mellett kiemelkedő szakmai tudás áll rendelkezésre és a legkorszerűbb kezelési protokollokat alkalmazzák, amelyek hozzásegíthetik a családokat a gyermekáldáshoz. Az itt elültetett fa szimbolizálja a Családfa program eszmeiségét, és reményt adhat azoknak az édesanyáknak, akik még a kezelések elején járnak. A fa ültetésével kifejezhetjük közös elkötelezettségünket és felelősségünket környezetünk és gyermekeink jövője iránt – mondta Ágoston Dorottya, a Ferring Magyarország Kft. cégvezetője.


Az ünnepi köszöntők után a résztvevők emléktáblát helyeztek el az Asszisztált Reprodukciós Centrumnál korábban elültetett családfánál,
a 2021-ben megfogant gyermekek és családjaik tiszteletére. 

Sajtóközpont - CzA