Tibeti delegáció látogatott a Debreceni Egyetemre

A Debreceni Egyetem és a Tibeti Egyetem egészségügyi rendszerének kapcsolódási pontjairól, jövőbeli együttműködési lehetőségeiről, a sürgősségi és a kardiovaszkuláris ellátás szervezéséről esett szó a Debreceni Egyetem Rektori Hivatalában megrendezésre került keddi megbeszélésen. A tibeti delegációt Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató fogadta.

A Tibeti Autonóm Régió Szervezési Osztályának, Külügyi Hivatalának, Kórházának, illetve a Tibeti Egyetem képviselőinek delegációja a látogatás elején a Debreceni Egyetem Főépületében tett rövid sétát, megtekintették többek között egyetemünk Konfuciusz Intézetét, amely a kínai nyelv oktatását és a kínai kultúra népszerűsítés szolgálja. 

Az egyetem épületével, történetével való rövid ismerkedést követően a küldöttség tagjai megbeszélést folytattak Szabó Zoltán rektorhelyettessel, a Klinikai Központ elnökével.  

-    A látogatás célja a tibeti és a debreceni egyetemi egészségügyi ellátórendszer és a hozzá kapcsolódó oktatási-, kutatási tevékenység jövőbeli lehetséges kapcsolódási pontjainak áttekintése volt. Megvitattuk, hogy a hagyományos tibeti medicina hogyan közeledhetne az egyetemünk által az élvonalban képviselt európai medicinához. A delegáció kiemelt érdeklődést mutatott a kardiológiai és sürgősségi egyetemi ellátórendszerrel kialakítandó jövőbeli együttműködés lehetőségeivel kapcsolatban - mondta a hirek.unideb.hu-nak Szabó Zoltán professzor. 

A Debreceni Egyetem rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke hozzátette: a keddi egyeztetésen felvetődött a Tibeti és a Debreceni Egyetem közötti cserekapcsolatok kialakítása és jövőbeli bővítése is. 

A megbeszélést követően a delegáció tagjai megtekintették többek között a Sürgősségi Klinikát, a Kardiovaszkuláris Központot a Nagyerdei Campus Auguszta telephelyén, továbbá ellátogattak a hamarosan átadásra kerülő Gyermeksürgősségi Központ épületéhez is. 

Sajtóközpont - CzA