Tanévkezdés a Szenior Egyetemen

A 2022/2023-as tanév őszi félévében is folytatódik a Debreceni Egyetem speciális képzési programja, a Szenior Egyetem. Elsőként október 7-én, pénteken 16 órai kezdettel Papp László polgármester várja az érdeklődőket a Főépület Aulájában „Történelmi léptékű fejlődés Debrecenben. Gazdaság, innováció – amire 30 évvel ezelőtt senki sem mert gondolni” című előadásával.

A rendezvény célja nem változott az évek során: tájékoztatást adni az idősebb korosztály számára sokakat érintő-érdeklő kérdésekről, támogatva ezzel is az élethosszig tartó tanulást.

- A régió meghatározó felsőoktatási intézményeként elsődleges feladatunk az oktatás, ez azonban nem merülhet ki pusztán a hallgatóság képzésében, hiszen mindaz a tudásanyag, ami az intézményben zajló kutatásoknak köszönhetően felhalmozódik, méltó arra, hogy szélesebb körben is ismertté váljék. Ezt a célt szolgálja a Szenior Egyetem, a Debreceni Egyetem speciális képzési programja – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Pósán László, a DE BTK Történelmi Intézetének professzora.

A Szenior Egyetem szakmai vezetője kiemelte: a rendezvény rendkívül népszerűvé vált az elmúlt évek során, ezért az egyetem úgy döntött, hogy a programot támogató pályázat lezárultát követően saját forrásból biztosítja az ismeretterjesztő előadássorozat folytatását.

A rendezvény célközönsége elsősorban a nyugdíjas korosztály, akik több tudományterületet átfogó ismeretterjesztő előadások keretében kaphatnak információt – többek között – debreceni aktualitásokról, a világ történéseiről, egészségügyi témákról vagy akár olyan irodalmi, történelmi eseményekhez kötődő évfordulókról, mint az Aranybulla vagy a Petőfi emlékév.

Az őszi félévre tervezett programok:

2022. október 7., péntek 16 óra: Papp László (Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere): Történelmi léptékű fejlődés Debrecenben. Gazdaság, innováció – amire 30 évvel ezelőtt senki sem mert gondolni

Helyszín: DE Főépület, Aula (2. emelet)

2022. október 21., péntek 16 óra: Isaszegi János (nyugalmazott vezérőrnagy): Az orosz – ukrán háború

Helyszín: DE Főépület, Aula (2. emelet)

2022. november 4., péntek 16 óra: Zsoldos Attila (akadémikus, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Történettudományi Intézet): II. András és az Aranybulla

Helyszín: DE Főépület, Auditorium Maximum

2022. november 18., péntek 16 óra: Takaró Mihály (Kárpát-medencei Magyartanárok Egyesületének elnöke): Petőfi szerelmei

Helyszín: DE Főépület, Aula (2. emelet)

2022. december 2., péntek 16 óra: Juhász István (egyetemi tanár, DE Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika): Bőrünk háborúja. Hogyan nyerjünk csatát a bőrt érő támadások ellen?

Helyszín: DE Főépület, Aula (2. emelet)

2022. december 16., péntek 16 óra: Nagy Péter (egyetemi tanár, DE Klinikai Központ Onkokémiai Intézet): Kénvegyületek az onkológiában – terápiás lehetőségek a kellemetlen szagokon túl

Helyszín: DE Főépület, Auditorium Maximum

Sajtóközpont - BZs