Táncos siker Olaszországban

Nagy sikerrel szerepelt az Olaszországban augusztus 17-23. között rendezett nemzetközi folkfesztiválon a Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttese.

A 28° Festival Internazionale del Folklore keretében a debreceni egyetemista csoport mellett szlovák, mexikói, los angeles-i azték táncosok és a helyi ‘Li Pistacoppi’ hagyományőrző együttes mutatkozott be az olasz közönség előtt.

A kelet-magyarországi régió egyik legrégebben működő, 1953-ban alakult művészeti csoportja - amelynek tagjai elsősorban egyetemisták vagy a Debreceni Egyetem egykori hallgatói - a Bakos zenekarral kiegészülve indult útnak a 28° Festival Internazionale del Folklore rendezvényre Macerata városába. A jelenlegi, dinamikusan fejlődő együttesnek ez volt az első nagyobb, külföldi fesztiválszereplése.

Az Appeninek mentén fekvő régió kis hegyi városai biztosították a hétnapos rendezvény helyszíneit, így olyan különleges várnegyedekben is felléphetett az együttes, mint Visso, Montelupone vagy Morrovalle. A nyitóeseményt a régió központjában, Maceratában a Sferisterio Arenában tartották, ahol a Hortobágy Néptáncegyüttes léphetett elsőként színpadra.

A turné alatt táncházat is tartottak az egyetemista néptáncosok, akik a helyi érdeklődők mellett a meghívott táncegyüttesek tagjait is megtanították a Felső-Tisza-vidék tánclépéseire. A vendégszereplés egyik érdekessége volt, hogy a vasárnapi misén is felvonult az együttes, a szertartást pedig a csoport egyik tagjának éneke nyitotta.

A csoport a Debreceni Egyetem támogatásának köszönhetően 10 pár táncossal utazhatott az olasz fellépésekre.

Sajtóközpont - BZs