Szülésznők a családbarát ellátásért

A komplex szülésfelkészítés lehetőségeiről, a 35 év feletti várandósok speciális gondozásáról, a szülés körüli krízishelyzetekről, illetve az alternatív vajúdási módszerek alkalmazásáról is hangzanak el szakmai előadások a csütörtökön kezdődött 27. Országos Szülésznői Konferencián. A tanácskozást a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája és a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői Szekciója közösen szervezte.

Családbarát szülészet-egy család születéséért – ezzel a mottóval rendezik meg Debrecenben a 27. Országos Szülésznői Konferenciát. Az egyik szervező a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a családbarát ellátásra. Az intézmény 1992-ben kapta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Bababarát Kórház címét, de a családbarát szülészeti ellátás azt is jelenti, hogy a baba mellett az anyára, a családra is nagy gondot fordítanak. Ezt szolgálja több fejlesztés is, például a családi kórtermek, anyai pihenők kialakítása. 

-    A családbarát ellátás mellett szakmai eredményeink, többek között a császármetszés-frekvenciánk és az országban elsőként bevezetett szülés utáni köldökzsinórvér pH-mérésünk is azt igazolja, hogy méltó házgazdái vagyunk a rendezvénynek. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika az ország egyik legnagyobb szülésszámú intézménye. A szülések száma a két campuson meghaladja az ötezret – ismertette köszöntőjében Krasznai Zoárd, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. 

Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke pedig azt emelte ki, hogy a 2021-ben kezdődött integrációs folyamat fontos része volt a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika átalakítása is.  

-    A klinikai integráció legfontosabb célja a betegellátás színvonalának további növelése volt. A folyamat eredményeként 7700 dolgozóval és 3500 betegággyal hazánk legnagyobb egészségügyi ellátórendszere jött létre. Az integráció részeként alakult meg az egységes vezetés, egységes szakmai irányelvek, protokollok szerint működő Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is. A sikeres folyamatban minden dolgozónak, így a szülésznőknek is kiemelt szerepük volt – hangsúlyozta az elnök. 

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója az egyetem és a város együttműködésére hívta fel a figyelmet, melynek egyik kiemelt területe az egészségügy. 

-    A Debreceni Egyetem és a város között szoros a kapcsolat, a fejlődés alapja az a tudásbázis, amelyet az egyetem biztosít. Az együttműködés egyik fontos része a védőnői szolgálat működtetése, amelyet a DAEFI végez. Emellett ki kell emelni azt is, hogy a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet összefogásával indulhatott újra a szülésfelkészítő program, hogy a leendő szülők minden információt megkapjanak a szüléssel és az újszülött ellátásával kapcsolatban – mondta Papp Csaba, a DE KK DAEFI igazgatója. 

A kétnapos programon mintegy kétszáz szakember vesz részt. Az ország minden részéből érkeztek szülésznők, csecsemő- és gyermekápolók, ultrahang-szakasszisztensek, gyógytornászok, védőnők, illetve szülész-nőgyógyász szakorvosok.    

-    Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása. A konferencián részt vesznek és előadást tartanak az ország vezető szülész-nőgyógyászai is. Ez azt jelzi, hogy fontosak vagyunk számukra, mellettünk állnak és segítenek abban, hogy javuljon a szülésznők helyzete és képzettségüknek, kompetenciájuknak megfelelő munkát végezhessenek, igazi szaktudásukkal állhassanak a családok mellett. Tevékenységünket, szakmai fejlődésünket szolgálják a továbbképzésen elhangzó magas színvonalú tudományos előadások is – emelte ki köszöntőjében Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői Szekciójának vezetője. 

A szakmai tanácskozáson többek között a szülésfelkészítés jelentőségéről, a 35 év feletti várandósok speciális gondozásáról, a pH-mérés jelentőségéről, az apás szülés fontosságáról, a gátmetszésről, a várandósság alatti daganatok felismeréséről és kezeléséről, a szoptatási nehézségekről, illetve a szülés körüli krízishelyzetekről hallhatnak előadásokat a résztvevők.  

Sajtóközpont - CzA