Szerteágazó kutatások Böszörményben

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó Tudománynapi Konferenciát rendeztek a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán, ahol a karon folyó aktuális kutatások eredményeit mutatták be az intézmény munkatársai.

A személyesen és az interneten is követhető rendezvényen Lovas Kiss Antal, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar (DE GYGYK) Társadalomtudományi Tanszék docense arról számolt be, hogy mit takar a szeptemberben indult állatasszisztált pedagógiai szakképzés. A kétéves oktatás alatt a jelentkezők elsősorban azt tanulják meg, miként tudnak segíteni speciálisan kiképzett állatokkal, főleg kutyákkal rászoruló gyerekeknek – derült ki az előadásból. 

A folytatásban Szerepi Sándor, a DE GYGYK Gyermeknevelési Tanszékének docense kifejtette miként jelenik meg a kritikai gondolkodás a kar képzésein. Pálfi Sándor, a DE GYGYK Gyermeknevelési Tanszékének tanára a magyar óvodásokról szóló gyermekjogi kutatások eredményeiről beszélt. Soós Zsolt, a DE GYGYK Szociálpedagógiai Tanszék docense Közösségi élet és közösségi kapcsolatok címmel tartott előadást. Biczó Gábor, a DE GYGYK tudományos dékánhelyettese kelet-magyarországi kistelepülések jelenlegi viszonyainak dokumentumfilmes ábrázolásáról értekezett, amit az előadó és Szabó Henriett Sokat tanulhatunk egymástól című közös filmjének vetítése követett, amelyből szintén a GYGYK-n zajló kutatások eredményeit lehetett megismerni.  

- A Tudománynapi Konferencia segítségével a kar oktatói, kutatói jobban rálátnak kollégáik munkájára, így egymás tevékenységét is erősíteni tudják – jelentette ki a dékánhelyettes a program kapcsán.  

A konferencia végén Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere arról adott számot, hogy a hajdúváros önkormányzata Dr. Kovács György ösztöndíjjal Molnár Renáta harmadikos óvodapedagógus hallgató, Kertész László díjjal pedig Nagy Mária negyedikes gyógypedagógus hallgató tanulmányait támogatja.  

 

Sajtóiroda - OCs