Robotok a Science Caféban

Folytatódik a Debreceni Egyetem (DE) tudományos ismeretterjesztő sorozata. A Science Caféban október 12-én, szerdán 17 órától Korondi Péter, a Műszaki Kar (MK) Mechatronikai Tanszékének egyetemi tanára tart előadást „A robotok már a spájzban vannak – de kell-e félnünk tőlük?” címmel.

Napjainkban már egyáltalán nem ritka, ha egy háztartásban a kamrán a krumplival és a befőttekkel egy robotporszívó osztozik. Egy olyan gép, ami képes önállóan tervet készíteni arra, hogy módszeresen bejárja és kitakarítsa a lakást, és ha akadályba ütközik, el tudja azt kerülni. Ugyanakkor még nem ismeri fel – többek között – ha valaki belép a szobába.

- A robotporszívók következő generációja valószínűleg ilyenkor majd megáll, és megkérdezi, hogy folytathatja-e a munkát, vagy zavaró a működésével járó zaj – vázolta a hirek.unideb.hu portálnak a robotika jövőjének egyik útját Korondi Péter, a DE MK Mechatronikai Tanszékének egyetemi tanára.

- Attól a pillanattól kezdve viszont, hogy elkezdődik egy ilyen társalgás, igényünk lesz, hogy a kérdezés előtt a gép köszöntsön minket, és egy idő után valószínűleg már mi is köszönni fogunk. Ezzel pedig elkezdődik a robotok beilleszkedése a családba. A kommunikációval és a robot munkájából származó haszon megélésével előbb-utóbb valamiféle kötődés fog kialakulni ember és robot között – hangsúlyozta a professzor.

Az ilyen jellegű kommunikációhoz szükséges közlési formák megtalálása az egyik célja a Debreceni Egyetemen a NeurotechEU konzorcium keretén belül megalakult Szociális Robotika csoportnak, amelynek távlati célkitűzései között olyan eszközök jelennek meg, mint a gondolattal irányított művégtagok vagy akár a családba beilleszkedő robotok.

A Science Café évadnyitó előadása a robotokkal ismerteti meg az érdeklődőket, hogy eloszlassa az ismeretlentől való érthető félelmeket.

Az előadás helyszíne: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.).

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.

Sajtóközpont - BZs