Rektori interjú a Városi Életben

A Debreceni Egyetem működési struktúrájának elmúlt tíz évben történt átalakulásáról, az intézmény oktatásban és kutatásban elért eredményeiről, a nemzetközi együttműködések fontosságáról és az iparral összehangolt innovációs tevékenységéről számolt be Szilvássy Zoltán rektor az FM90 Campus Rádió Városi Élet című magazinműsorában adott interjújában. Az egyetemi vezető arról is beszélt, hogy mi jelentheti az intézmény számára a fejlődés kulcsát a jövőben.

- A rugalmasság erejére alapozva olyan pályára akartuk állítani az egyetemet az elmúlt tíz évben, hogy gazdasági szempontból stabil és független legyen. Ennek érdekében át kellett alakítani a működési struktúrát, 2013 novemberében megszűntek a centrumok, ettől kezdve meredeken felfelé ívelt az egyetem növekedése, hiszen az egységes irányítás jelentette a fejlődés motorját. A város és az egyetem már a középkorban is rendkívül erős volt együtt, ez a mérhetetlen közösségi összetartozás, a sajátos debreceni intellektuális identitástudat kiemelte a fejlődő egységesített Debreceni Egyetemet a többi közül. Ez a struktúra lehetővé teszi, hogy mindegy ki a rektor vagy a polgármester, az együttműködés továbbra is töretlen. Az ötszáz éves történelemben elért gazdasági eredményekből eredő hagyományok miatt oly sikeres az ipar és az intézmény együttese – fogalmazott a rektor.

Kiemelte, hogy az egyetem nem csak egy képzőhely, hanem olyan intézmény, mely aktív részese a város és a térség ipari fejlődésének, alakítja és formálja is azt.

- Csak az államilag finanszírozott hallgatók létszámát tekintve szorulunk az ELTE mögé, a saját bevételünket, a költségvetésünket, a külföldi hallgatókat tekintve mindenben mi vagyunk a legjobbak. A jelenlegi fő csapásirány az, hogy a Debreceni Egyetem a saját kezébe vette a sorsát, és ennek megfelelően alakítja a jövőjét. Olyan multinacionális vállalatokkal vagyunk kapcsolatban, melyek világmárkák, nincsenek függésben senkitől. Nem mint iskola vagyunk jelen ezen a téren, hanem tökéletesen illeszkedünk például a BMW széleskörű profiljába, ilyen fajta kapcsolatuk nincs más egyetemmel – tette hozzá Szilvássy Zoltán.

A rektor az interjúban beszélt arról is, hogy az egyetem fejlődési stratégiájában a kulcsszó a proaktív flexibilitás, melynek szellemében az intézmény úgy alakítja a tevékenységét, hogy szisztematikusan előre haladva érje el a céljait.

- Egyetlen egyetemként tagjai vagyunk a kínai selyemút iparfejlesztési hálózatnak, ez is mutatja, hogy világszerte erősen beágyazott kapcsolatrendszerre törekszünk. Önellátók és önfenntartók szeretnénk lenni, külső segítség nélkül akarunk fejlődni, és ezt a rendelkezésünkre álló termelői kapacitással szeretnénk elérni. Olyan tudásbázisaink vannak, melyek az ipar számára érdekesek és hasznosak, legyen szó agrár-, gyógyszer- vagy egészségtudományról – emelte ki a rektor.

A teljes beszélgetés ide kattintva érhető el.

Sajtóközpont