Rekordrészvétel a DEENK versíró pályázatán

Lezárult a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által a magyar költészet napja alkalmából szervezett versíró pályázat. A sorozatban negyedik alkalommal elindított megmérettetés rekordszámú pályázatot hozott.

Összesen nyolcvankét versíró 115 pályaműve érkezett be a DEENK kiírására. A legfiatalabb pályázó 7, a legidősebb pedig 70 éves volt, így az általános és középiskolás diákoktól a fiatal felnőtteken át egészen a nyugdíjas generációig valamennyi korosztály csatlakozott a kezdeményezéshez. 

A Helyem a világban mottóval meghirdetett verspályázatra nemcsak Debrecenből, hanem az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek költemények, Budapestről, Kiskunfélegyházáról, Miskolcról, Nyírbátorból, Egerből és Abádszalókról is.

A nyertesek ajándékcsomagokat kaptak, melyeket a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen, az Apollo mozi, a Debreceni Egyetemi Kiadó, a PepePanini és a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár felajánlásaiból állítottak össze.

A díjnyertes alkotások a DEENK Facebook-oldalán, valamint egy-egy részletet kiemelve a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Instagram-felületén olvashatók.

A zsűri döntése alapján így alakult a kiírás végeredménye: 
I. helyezett: Tóháti Zsuzsa: Lábnyomok 
II: helyezett: Fábián Krisztina: Kanapé 
III. helyezett: Markovics Anita: Erőtér 

DEENK különdíj: 
Versendi-Keserü Ákos: Álmaim között van helyem?

A zsűri tagjai voltak: 
Balajthy Ágnes, adjunktus, DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet 
Fodor Péter, az Alföld folyóirat szerkesztője 
Szilágyi Szilvia, a Debrecen Literature szerkesztője

Sajtóközpont