Oktatás-Informatika-Pedagógia 2023

A digitális pedagógia tudományban és oktatásban betöltött szerepe áll a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottság Neveléstudományi Munkabizottság közös szakmai konferenciájának középpontjában.

Az Oktatás – Informatika – Pedagógia 2023 címmel meghirdetett konferenciát február 10-én rendezik meg az online térben. A rendezvénnyel a szervezők már hatodik alkalommal biztosítják a szakmai találkozás lehetőségét azoknak, akik a digitális pedagógiához kapcsolódó témakörökben a köznevelésben, a felsőoktatásban vagy akár piaci környezetben kutatnak, oktatnak és fejlesztési tevékenységet végeznek. 

A több tudományterületet átölelő online szakmai tanácskozáson csaknem 20, köztük szerbiai és romániai intézmények munkatársainak részvételével mintegy 40 előadás hangzik majd el.  

- Az előadásokban idén kiemelt szerepet kap a digitális kompetencia összetett és bonyolult kérdésköre, ezen túlmenően azonban az előadók keresik majd a válaszokat a köz- és felsőoktatást érő aktuális kihívásokra is – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Buda András, a konferencia elnöke.

A DE BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet adjunktusa kiemelte: a résztvevők bemutatnak új módszertani megoldásokat, szó esik majd a robotika, a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság szerepéről az ismeretátadásban, illetve a képességek fejlesztésében, de a gazdag kínálatban megjelennek a technostressz csökkentésének lehetőségei, a digitális gyermekvédelem és a kultúraközvetítő mémek is.

Az előadások között olyan aktuális, elsősorban a legfiatalabb generációt érintő témák is szerepelnek majd, mint a 12-14 évesek digitális gyermekvédelmi profiljai, az online kockázati kitettség és a digitális jóllét vagy akár a TIKTOK-on elért népszerűség mértéke és valós értéke közötti összefüggés vizsgálata.

A prezentációk anyagát a tervek szerint nyár elején elektronikus tanulmánykötetként is megjelentetik a szervezők.

Bővebb információ a konferencia honlapján olvasható: http://oktinfkonf.com/2023/

Sajtóközpont – BZs