Nyílt Nap a Gyógyszerésztudományi Karon

A biológiát és a kémiát szerető, az ezekkel kapcsolatos kutatások iránt érdeklődő, a beteg embereken segíteni akaró középiskolásokat várnak a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának (DE GYTK) Nyílt Napjára október 27-ére. A rendezvényen nemcsak a képzéssel, hanem a gyógyszerészek munkájával kapcsolatos kérdésekre is választ lehet kapni.

A Debreceni Egyetem (DE) Klinika Központ Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika épületének tantermében október 27-én, pénteken 9 órakor kezdődő eseményen a résztvevők megismerkedhetnek a DE Gyógyszerésztudományi Karán folyó gyógyszerészképzéssel. Egyebek mellett szó lesz a felvételikövetelményekről, bemutatkoznak az oktatásban résztvevő intézetek, ismertetik a tanszékek kutatásait, és a hallgatói életbe is betekintést engednek. Ezt követően korábban végzett, különböző szakterületeken dolgozó gyógyszerészek mesélnek munkájukról, karrierjükről.

A Nyílt Nap a DE GYTK különböző tanszékeit érintő sétákkal zárul. Az egyik túra keretében a gyógynövényekkel kapcsolatos kutatásokkal, majd a Gyógyszerészi Kémia Tanszéken zajló, a szintetikus kémiával kapcsolatos munkával lehet megismerkedni. A másik lehetőség a Gyógyszertechnológiai Tanszék tanlaborjának meglátogatása, ahol a klasszikus gyógyszergyártás különböző ágaiba és egy hallgatói gyakorlatba lehet betekintést nyerni. A séták során a kísérők a kar jelenlegi diákjai, illetve oktatói lesznek, akikkel lehetőség nyílik a gyógyszerészképzésről, a gyógyszerész szakmáról kötetlenül beszélgetni.   

– A gyógyszerészet területén itthon és külföldön egyaránt sikeresek lehetnek azok, akik a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szereznek diplomát. Az elméleti ismeretek mellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt helyezünk, jól felszerelt laborhálózat szolgálja a magas színvonalú képzést – emelte ki Nemes Dániel, a DE GYTK adjunktusa.  

A rendezvény kari felelőse elmondta: osztatlan, öt évig tartó gyógyszerészképzést kínálnak, ahol felvételi követelmény az emelt szintű biológia és kémia vagy fizika érettségi. A 2023/2024-es tanévtől a minimum ponthatár 380-ról 320-ra változott.    

Évente több mint 350-en jelentkeznek hozzájuk, a felvettek száma az elmúlt években 70 és 90 fő között változott. A hallgatók többsége állami ösztöndíjjal kezdi meg tanulmányait.    

 
Sajtóközpont – OCs