Nyílt nap a Gyógyszerésztudományi Karon

Pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak mutatkozott be a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara pénteken. A diákok a kar vezetőitől kaptak tájékoztatást a képzésről, majd különböző területeken dolgozó gyógyszerészekkel találkozhattak és laborokba is ellátogathattak.

Nemcsak Debrecenből, hanem Kelet-Magyarország számos más városából több mint 80 középiskolás érkezett a debreceni Gyógyszerésztudományi Kar nyílt napjára.

- A gyógyszerészek egész életükben egy nagyon nemes célért, a beteg emberek szolgálatért, gyógyításáért dolgoznak – jelentette ki köszöntőjében a kar oktatási dékánhelyettese.

Bácskay Ildikó hozzátette: az átlagemberek leggyakrabban a patikákban találkoznak gyógyszerészekkel. Azonban a végzett gyógyszerészeket ennél sokkal több álláslehetőség várja, munkát tudnak vállalni például gyógyszergyáraknál, kórházakban, klinikákon az orvosok munkáját segítve vagy kutatóként. A közforgalmú patikában dolgozó gyógyszerésznek sem annyi a dolga, hogy a recept alapján kiadja a kért készítményt, hanem egyebek mellett betegbiztonsági ellenőrzést kell végeznie, végig kell gondolnia, az adott orvosság beleillik-e a beteg kezelésébe, felléphet-e valamilyen allergiás reakció, előfordulhat-e gyógyszeres kölcsönhatás. Ezért kell ezt a hivatást akadémiai szinten művelni.

Lekli István, a DE GYTK docense, a kar beiskolázásért felelős koordinátora arról beszélt a rendezvényen, hogy a Vezér utcai egyetemi ipari parkban hamarosan megkezdődik a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és az új Gyógyszerésztudományi Kar építése, melynek része lesz egy olyan gyógyszergyár is, ahol a kar hallgatói közelről ismerhetik meg az ipari tevékenységet. Hangsúlyozta: a GYTK több gyógyszergyárral áll kapcsolatban, a TEVA debreceni üzemében kihelyezett tanszékük is működik.

- Tavaly az ország négy, gyógyszerészképzést nyújtó felsőoktatási intézménye közül a Debreceni Egyetemen volt a legmagasabb a bekerüléshez szükséges ponthatár. Tavaly 91-en kezdték meg tanulmányaikat, angol nyelvű képzésben évfolyamonként 40-50-en vesznek részt. Idén emelt szintű biológia és fizika vagy kémia érettségi a jelentkezés feltétele – ismertette Lekli István.

A nyílt nap folytatásaként korábban a DE GYTK-n végzett, most különböző szakterületeken dolgozó gyógyszerészek mutatták be karrierjüket, majd a kar tanszékeire kalauzolták el a középiskolásokat. A diákok megismerhették a Növénytani Tanszék gyógynövényekkel kapcsolatos kutatásait és a Gyógyszerészi Kémia Tanszék szintetikus kémiai munkáját. A Gyógyszertechnológiai Tanszék tanlaborjában végül a klasszikus gyógyszergyártás különböző ágaiba nyújtottak betekintést a kar munkatársai.


Sajtóközpont - OCs