Nyelvészetről közérthetően a Science Caféban

Magam, önmagam, jómagam vagy engem? – avagy gazdag a magyar címmel Rákosi György, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol Nyelvészeti Tanszék docense, a magyar nyelvi kérdésekkel foglalkozó Névmásblog szerkesztője tart előadást a Science Caféban.

Minden nap használjuk, de teljesen nem ismerhetjük, hiszen a magyar nyelv gazdagsága, szavaink száma szinte megszámlálhatatlan – a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadás-sorozatának következő estjén anyanyelvünk érdekességei kerülnek terítékre.

- A magyarban, csakúgy, mint minden más természetes nyelvben különböző eszközökkel utalhatunk a beszédhelyzet szereplőire. A magam, az önmagam, a jómagam és az engem például egyaránt a beszélőhöz vezetik el a hallgatót, csak más-más módon: gazdag a nyelvünk, ahogy mondani szoktuk – árulta el előzetesen a hirek.unideb.hu portálnak az előadás központi témáját Rákosi György.

De vajon mit kezdenek ezzel a gazdagsággal a felnőtt és az óvodáskorú beszélők? Mit árul el ez a változatosság arról, hogy hogyan látjuk a világot magunk körül?

Az előadás során többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Science Café programjára ellátogatók, akik a DE Bölcsészettudományi Kar Angol Nyelvészeti Tanszék docense segítségével tájékozódhatnak modern nyelvészeti nézőpontból a magyar nyelv különlegességeiről.

A Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadás-sorozatának továbbra is a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.) ad otthont, ezúttal március 22-én, szerdán 17 órától. 

Az esemény Facebook linkje: https://www.facebook.com/events/911361023240586

A Science Café Facebook oldala: https://www.facebook.com/sciencecafedebrecen

Sajtóközpont - BZs