Nyári Egyetem Kisvárdán

Élelmiszerbiztonságról és egészségiparról volt szó a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ első Kisvárdai Nyári Egyetemén.

Az államháztartás működésének hatékonyságáról, a sport felsőoktatásban betöltött szerepéről, az egészségipar innovációs területeiről, funkcionális élelmiszerekről és az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseiről hallhattak előadásokat a résztvevők csütörtökön az első Kisvárdai Nyári Egyetemen.

A Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ rendezvényén Belinszky Katalin ügyvezető igazgató köszöntötte a hallgatókat, valamint az előadásokat tartó professzorokat, akik a Debreceni Egyetem szeptemberben induló kihelyezett mezőgazdasági mérnöki képzésen is oktatnak majd.

Leleszi Tibor polgármester beszédében elmondta: a Debreceni Egyetemmel együttműködve olyan minőségi oktatást akarnak nyújtani, amellyel a fiatalok megállják a helyüket a munkaerőpiacon, s nem vándorolnak el a városból.

A tanulás, a felsőoktatás jelentőségét hangsúlyozta köszöntőjében Szigeti Ádám. Az EMMI Felsőoktatás- és Kutatásstratégiai Főosztály főosztályvezetője felhívta a fiatalok figyelmét, hogy Magyarországon az európai uniós átlagot is meghaladja a diplomások és nem diplomások bére közötti különbség, ezért különösen jó befektetés számukra, ha diplomát szereznek.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az államháztartás működési hatékonyságáról szóló előadásában leszögezte: az elmúlt években hazánkban és más európai országokban is megfékezték az állam túlköltekezését, s a kialakult stabilitás egyértelműen bizonyítja, hogy Európa versenyképes.

Az Európai Bizottság Egészségi Kockázatbecslési Egységének alapító igazgatója Somogyi Árpád akadémikus felidézte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal létrejöttének körülményeit kiemelve az élelmiszerbiztonság, a megbetegedések terjedését megelőző és megakadályozó szabályozások fontosságát.

A Debreceni Egyetem egészségipari stratégiájáról és a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ képzési kínálatáról is beszélt előadásában Szilvássy Zoltán. A rektor kiemelte: a térség gazdasági szereplőivel és önkormányzataival is egyeztettek a központ indítása előtt, hogy pontosan tudják, milyen szakemberekre van szükség a régióban.

- Olyan tudást szeretnénk létrehozni, amely hasznos a térség kis- és középvállalkozásainak.  A program meghatározó területe az egészségipar, melynek versenyképes szereplői az élelmiszergyártó, a mezőgazdasági, biotechnológiai cégek és a gyógyszergyárak – sorolta Szilvássy Zoltán.

A rektor hozzátette: a versenyképes tevékenység alapja az egyetem, a vállalatok és az önkormányzat együttműködése, amit az iparági klaszterek létrehozását is nagymértékben segít.

Az egészségiparban is meghatározó szerepet játszó funkcionális élelmiszerekről tartott előadást Szabó Katalin, a közösségi központ ösztöndíjas hallgatója, aki ismertette a funkcionális élelmiszerek típusait, illetve a rájuk vonatkozó területenként eltérő szabályozást.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a sport felsőoktatásban betöltött szerepét és az intézmény sportstratégiáját mutatta be. A résztvevők képet kaptak a Sporttudományi Koordinációs Intézetről, valamint a szeptemberben átadásra kerülő Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központról. Utóbbit egy fitnesz központtal kötik össze, melynek ugyancsak a Nagyerdei Stadion ad majd otthont, a tervek szerint a következő év elejétől.


Az egyetemi sportklub, a DEAC kapcsán Bács Zoltán kifejtette, hogy a 16 szakosztállyal és 700 igazolt sportolóval rendelkező egyesület iránt egyre nagyobb az érdeklődés, például a külföldi hallgatók részéről, ezért olyan sportágak is megjelenhetnek a jövőben mint a baseball, az amerikai foci vagy éppen a frizbi.

Az előadásokat követően Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja vezetésével tartott tematikus beszélgetésen az oktatók a közönség kérdéseire választoltak, majd közösen ültettek fát a képzési központ udvarán lévő professzorok kertjébe.

A Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ tanévnyitó ünnepségét 2016. szeptember 18-án, vasárnap 11 órától tartják Kisvárdán, a Városháza Dísztermében.

Sajtóiroda - TPL