A nanotechnológus, a költő és a hős - közös bennük, hogy a Debreceni Egyetemen szereztek diplomát! Milyenek voltak a diákévek, mit adott számukra a debreceni universitas, mi a sikerük titka? Erről mesélnek egykori hallgatóink.

Neves tudósok és orvosok, sikeres üzletemberek, elismert művészek, kiváló pedagógusok, innovatív agrárszakemberek. Hosszan sorolhatnánk, kik kaptak diplomát az elmúlt évszázadban hazánk legnagyobb felsőoktatási intézményében. Közülük hárman az egyetemi tévé stábjának meséltek arról, hogyan segítette őket sikerereik elérésében a Debreceni Egyetem.

Áfra János - a költő

Még nincs 30 éves, de már elnyerte a legtehetségesebb fiatal költőknek járó Horváth Péter-ösztöndíjat. Két verseskötete jelent meg, a KULTer.hu alapító főszerkesztője, az Alföld irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat, valamint a prae.hu szerkesztője, ugyanakkor két önálló kiállítás is fémjelzi a nevét. Áfra János életében a képzőművészet és irodalom kettőssége éppen a Debreceni Egyetemen csúcsosodott ki.

 

Radácsi Norbert - a nanotechnológus

Orvostanhallgatóként hobbiból járt be a fizika szakos órákra, majd a diplomaosztó előtt néhány hónappal vadászpilótának állt. Két év után kilépett a katonaságból, és egy svédcsavarral a világ egyik legjobb amerikai egyetemén, a Caltechen landolt az ifjú nantotechnológus. Nagy álma vált valóra, Nobel-díjas professzorokkal ebédelt nap mint nap, ma pedig már ő maga is kezdő professzorként dolgozik az edinburghi egyetemen. 

 

Szabó György (Gismo) - a hős

Egy kiváló példa arra, hogyan lehet kamatoztatni az életben a bölcsész diplomát.  Szabó György hétköznap Smart City-szakértő, hétvégén a Next zenekar frontembere, és nem mellesleg egy nagyszerű önkéntes szerveződés a Debreceni Hősök megalapítója. Nemcsak hisz benne, hanem be is bizonyítja, hogy bárki jobbá teheti a világot. 

 

A Debreceni Egyetemen évente hatezren kapnak diplomát, de a végzettek többsége tanulmányai befejezése után sem szakad el az intézménytől. A népes egyetemi alumni közösség napjainkban több mint 15 ezer főt számlál, de mivel az egykori egyetemisták gyermekei, sok esetben unokái is a Debreceni Egyetemet választják, így családok generációi kötődnek az intézményhez.  A Debreceni Egyetem deklarált célja, hogy összefogja az itt végzett hallgatókat, biztosítsa az öregdiákok számára a kapcsolattartást volt alma materükkel, egykori szűkebb és tágabb diákközösségükkel.
iDE jártam sorozatunkban eddig őket mutattuk be:

Meskó Bertalan – az orvosi jövőkutató
A Forbes magazin a „30 legsikeresebb 30 év alatti fiatal” közé választotta 2013-ban, a Harvard Egyetem és a NASA mellett több száz helyszínen tartott már előadást a jövő orvoslásáról Meskó Bertalan. Az ifjú kutató 2009-ben végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán, majd 2012-ben szerezett PhD-fokozatot a klinikai genomika területén.  Az orvosi és technológiai szemléletét egyesítésével új szakmát alkotott „orvosi jövőkutató” néven.

Süvöltős Mihály – az olimpikon
A legendás magyar kézilabda válogatott, az 1976-os montreali olimpia hatodik helyezett csapatának irányítója, Süvöltős Mihály a Debreceni Egyetemista orvostanhallgatója volt. Hiába hívták, a 114-szeres válogatott játékos csak a diploma megszerzése után vállalta az olimpiai szereplést.  Az örök 8-as csapatkapitánnyal lett magyar bajnok a Debreceni Dózsa 1975-ben, jelenleg igazságügyi orvosszakértőként dolgozik Debrecenben.

Örvendi Cintia – a modell
Gucci és Prada ruhákban fotózzák, versenyszerűen aerobikozik és edzőként is dolgozik a Debreceni Egyetemen végzett gyönyörű közgazdász Örvendi Cintia. A külföldön is keresett modell szerint kellő akarattal és kitartással egyszerre akár több területen is lehetünk sikeresek.

Gulyás István – a televíziós
Tanított középiskolában és egyetemen, írt újságot, készített rádióinterjút, volt a Híradó főszerkesztője és forgatott dokumentumfilmet. Napjainkban a Magyar Televízió szerkesztőjeként láthatjuk a képernyőn Gulyás Istvánt, a Debreceni Egyetem egykori magyar-történelem szakos hallgatóját. 

Balczó Péter – a tenor
Mikor felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának magánének szakára, már tudta, mi a célja: a milánói Scalában énekelni. A debreceni születésű tenor, Balczó Péter ma már a Magyar Állami Operaház magánénekese, Nívó-díjas, aki 2011-ben „Az évad ifjú operaénekese” díjat is megkapta, majd Dömötör-díjjal és Simándy-plakettel is elismerték tehetségét.

Áfra János- a költő
Még nincs 30 éves, de már elnyerte a legtehetségesebb fiatal költőknek járó Horváth Péter-ösztöndíjat Áfra János. Két verseskötete jelent meg, a KULTer.hu alapító főszerkesztője, az Alföld irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat és a prae.hu szerkesztője, ugyanakkor két önálló kiállítás is fémjelzi nevét. A képzőművészet és irodalom kettőssége éppen a Debreceni Egyetemen csúcsosodott ki az ifjú művész életében.

Serra fivérek – a DHSE-PMD Vívó Klub újjáélesztői
Nemcsak kiváló „kardforgatók”, a debreceni vívás elismertségéért is egy emberként küzd Serra Bendegúz, György és Solt. A három testvér keltette új életre a DHSE-PMD Vívó Klubot, amely több magyar bajnokot és nemzetközi viadalokon is komoly eredményeket felmutató versenyzőt nevelt már fel. Az első edzéseket saját pincéjükben tartották, ma már az ország egyik legjobban felszerelt vívótermével rendelkeznek, és legfőbb célkitűzésük, hogy tízezren vívjanak a megyében. Mindehhez a Debreceni Egyetem megszerzett tudásukat is aktívan használják.

Faludi Gabriella – az ékszertervező
Egyedi tervezésű, kizárólag kézműves technikával készített üvegékszerei Faludi G néven váltak közismertté.  A sikeres ékszertervező, Faludi Gabriella a Debreceni Egyetemen filózófia szakos hallgatójaként találta meg nagy „szerelmét”, a díszüveget, s kezdett el tanulmányai mellett egy műhelyben dolgozni. Azóta az Iparművészeti Múzeum több ékszerét gyűjteményébe vette.

Horváth József – a rákkutató
2015-ben egy ország ismerte meg a fiatal molekuláris biológus Horváth József nevét, miután ő kapta a Roma Sajtóközpont hétköznapi példaképeket jutalmazó Aranypánt-díját. Kutatóként olyan eljárás kifejlesztésén munkálkodik, amivel a szájüregi rák egyszerűen és gyorsan kimutatható, hogy minél kevesebb áldozatot követeljen a betegség. Az ifjú tudós 2009-ben végzett a Debreceni Egyetem biológia szakán, majd 2013-ban kapta meg mesterdiplomáját molekuláris genetikából, jelenleg a doktori cím megszerzésén dolgozik.

Késmárky András – a DEKOM vezetője
Az elmúlt tíz év legnagyobb katasztrófáinál – a dél-kelet ázsiai szökőártól a haiti földrengésig – mindenütt jelen volt. Már gyermekként tudta, hogy orvos lesz, és az sem volt számára kérdés, hogy a Debreceni Orvostudományi Egyetemet választja. Késmárky András háziorvosként és üzemorvosként is dolgozik, emellett sürgősségi szakorvosjelölt, ő vezeti a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportját (DEKOM), és ma már oktatja is a speciális mentést.

Gubik Petra – a színész
A Békéscsabai Jókai Színházban Neil Simon Mezítláb a parkban című vígjátékának főszereplőjeként, a Budapesti Operettszínházban pedig a Fame – A hírnév ára, az Elfújta a szél, a Mozart és a Marie Antoinette darabokban csillogtatta többek között színészi tehetségét Gubik Petra. A Debreceni Egyetem egykori néprajz-muzeológia szakos hallgatója az X-Faktorból és a Sugarloaf zenekarból is ismerős lehet sokaknak.

Fekete László – a rádiós
Eredetileg egy öthetes szerkesztői gyakorlatra indult a Debreceni Egyetemről a Petőfi Rádióba, majd két évig prezentálta műsorvezetőként a legújabb brit zenéket az éterben Fekete László. Kommunikáció és médiatudomány alapszakon diplomázott, és már csak egy hajszál választja el attól, hogy a mesterszakos oklevelét is megkapja.

Antal László – a biológus
Alig múlt harminc, és már elérte azt, amiről a legtöbb biológus csak álmodni mer: felfedezett egy új állatfajt. Antal László a Körösben talált rá kutatócsoportjával a bihari márnára, így ő nevezhette el. A Debreceni Egyetem biológia szakán végezett 2007-ben, majd a doktori fokozat megszerzése után sem szakadt el Alma Materétől, jelenleg a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének adjunktusa.

Bárány László és fiai – a baromfitenyésztő dinasztia
A Bárány család egy évszázada és négy generáció óta foglalkozik szárnyasokkal és takarmánytermeléssel. Idősebb Bárány László és két fia a Debreceni Egyetemen sajátította el a gazdálkodás alapjait, ma már hárman vezetik egyetértésben a kisvárdai székhelyű Mastergood vállalatot. A családfő 1977-ben végzett a Debreceni Agrártudományi Egyetem általános agrármérnök szakán állattenyésztés szakirányon, László 2002-ben, Péter 2004-ben vette át diplomáját.

Görömbölyi Dávid – a diplomata
Diplomataként az ENSZ-től az Országgyűlésen át a Külügyminisztériumig több helyen dolgozott, két varsói kiküldetés után jelenleg Magyarország Bangkoki Nagykövetségének tanácsosa Görömbölyi Dávid.  A változatosság nem áll távol a Debreceni Egyetem egykori joghallgatójától: zenél, oktat, már megjelent első novelláskötete is Diplomata-útlevéllel a hátizsákban címmel.

Jankovics László – a brüsszeli közgazdász
Brüsszelbe is vezet út a Debreceni Egyetemről – jó példa erre Jankovics László. 2006-ban kezdett dolgozni az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságán, volt gazdasági attasé és tanácsadó éveken át, most pedig az európai költségvetési szabályrendszert elemző szűkebb csapat tagja Brüsszelben. Mindehhez a kellő szaktudást, szemléletet és módszertant a Debreceni Egyetem közgazdász-gazdálkodási szakán szerezte meg.

Vitányi Judit – a műsorvezető
Már gyermekként zenésznek készült, ezért klasszikus gitár szakon végzett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán Vitányi Judit. Az egyetem mellett műsort vezetett a Debrecen Televízióban és a Magyar Televízió debreceni stúdiójában, illetve konferált komolyzenei koncerteken. A TV2 hírműsorában vált igazán ismert műsorvezetővé.

Berecki Dezső – a paralimpikon
Rióban immár az ötödik paralimpián vett részt a Gazdaságtudományi Kar sportszervező szakos hallgatója, Berecki Dezső. A DVTK asztaliteniszezője Sydneyben, Athénban, Pekingben és Londonban is pont szerzett a paralimpiai csapatnak.

Nagy Gábor – a korrepetitor-karmester
Zongoraművészként végzett a Debreceni Egyetemen, majd útja az Operettszínházba vezetett, most pedig Norvégiában korrepetitor-karmester. Az ő felelőssége is, hogy az Oslói Opera színpadán Puccini Turandotjában, Verdi Traviatajában vagy éppen Richard Strauss Ariadne Naxosból című művében minden hang a helyén legyen. Nagy Gábor mintegy külső fülként tesz észrevételeket, ad tanácsokat az énekeseknek, figyeli a ritmust, a kiejtést, a hangok tisztaságát és egyeztet a zenei vezetőkkel.

Liptai Kálmán – a matematikus rektor 
Az Esterházy Károly Főiskola rektoraként sem szakadt el a katedrától Liptai Kálmán, akinek szívügye a tanárképzés megreformálása. Matematika-fizika szakon végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, ám szíve visszahúzta szülővárosába, Egerbe, a debreceni egyetemi évek emlékét azonban máig szívesen őrzi.

Varga Tamás – a kétszeres olimpiai bajnok
A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti- és középkeresztjével kitűntetett többszörös magyar gólkirály vízilabdázó is a Debreceni Egyetem egykori hallgatója. Varga Tamást már csak egy szakdolgozat és az államvizsga választja el attól, hogy megkapja sportszervező szakos diplomáját. Vízilabdaiskolát nyitott és létrehozott egy alapítványt, hogy az anyagiak ne okozzanak gondot a jövő bajnokainak. Ezért ült ismét iskolapadba, hogy az itt tanultakat menedzserként hasznosítsa.

Macháty Zoltán – az embriológus professzor
Az USA legnagyobb agrár-, vidékfejlesztési, környezettudományi és állatorvosi egyetemén, az Indiana állambeli Purdue Universityn is kutat és oktat Macháty Zoltán, aki szintén Debrecenben szerzett diplomát. A professzor kutatási témája a megtermékenyítés sejt- és molekuláris szintű folyamatainak vizsgálata, emellett pedig szaporodásbiológiát oktat a harmincezer hallgatót számláló egyetemen, ahová olyan hírességek jártak, mint például Neil Armstrong űrhajós, aki elsőként lépett a Holdra.

Radácsi Norbert – a nanotechnológus
Orvostanhallgatóként hobbiból járt be a fizika szakos órákra, majd a diplomaosztó előtt néhány hónappal vadászpilótának állt Radácsi Norbert. Két év után kilépett a katonaságból, és egy svédcsavarral a világ egyik legjobb amerikai egyetemén, a Caltechen landolt az ifjú nantotechnológus. Nagy álma vált valóra, Nobel-díjas professzorokkal ebédelt nap mint nap, ma pedig már ő maga is kezdő professzorként dolgozik az edinburghi egyetemen. 

Frank Róbert – a táncterapeuta
Balettművészként szinte az összes fontos musicalben szerepelt, kedvence a West Side Story volt, és több mint ötszázszor lépett színpadra A dzsungel könyvében. Ma pedig már a tánc erejével gyógyítja az emberi szellemet és lelket Frank Róbert. Hazánkban úttörőként kezdett el foglalkozni a táncterápiával, amihez a Debreceni Egyetemem pszichológia szakán szerezte meg az alapokat. 

Németh György – a Richter Gedeon orvostudományi igazgatója
Debrecenben sajátította el az alapokat, Németországban szerzett nemzetközi tapasztalatokat, melyeket az egyik legjelentősebb hazai gyógyszergyár, a Richter Gedeon orvostudományi igazgatójaként kamatoztat. Németh György 170 kutatót koordinál, több gyógyszer születésénél is bábáskodott már, melyek közül egy olyan szerre a legbüszkébb, ami magyar szellemi tőke felhasználásával Amerikában már forgalomba került.

Bodorik Janka – a lepkekutató
Természetvédelmi mérnök diplomával a kezében olyan helyeken járt, melyekről sokan csak álmodoznak. Bodorik Janka, a Debreceni Egyetem végzős hallgatójaként került be a Butterfly Conversation Ghana nevű civil szervezet afrikai kutatócsoportjába. Lepkéket monitorozott Ghánában, majd alkalmazott ökológiát tanult Portugáliában, Japánban pedig állatokról, növényekről, környezetszennyezésről beszélt gyerekeknek három éven át. Ma a Dráva Szövetség projektmenedzsereként dolgozik.

Madarász Tamás – az olimpikon
A Londoni Olimpián a kilencedik helyen végzett a Debreceni Egyetem cselgáncs világkupa győztes PhD-hallgatója, aki Thomas Apollo néven DJ-ként is ismertté vált. Madarász Tamás 2009-ben végzett testnevelő tanárként Nyíregyházán, majd sportmenedzser mesterszakos diplomát is szerzett a fővárosban, de a doktori disszertációját már a Debreceni Egyetemen írja.

Oravecz Dávid – az igazságügyi szakdiplomata
A Debreceni Egyetemen végzett jogászként, most Brüsszelben diplomata. Oravecz Dávid már az egyetemi évei alatt három idegen nyelvet beszélt, így az európai uniós francia jogi szaknyelv irányába specializálódott. Az igazságügyi tárcán keresztül vezetett az útja Brüsszelbe, Magyarország Állandó Képviseletére, ahol a magyar kormányzati álláspontot képviseli az uniós jogalkotásban, büntető igazságügyi területen.

Kopócs Éva – a designer
Fülbevaló újrahasznosított nyakkendőből, gyerekbiztos nyaklánc trikócsíkokból, clutch szőnyegből – mindegy, milyen anyag kerül Kopócs Éva kezei alá, a munkafolyamat végén egészen új alakot öltve ugyan, de biztosan hordhatóvá válik. Kreativitás, kitartás, a család és a Debreceni Egyetemen szerzett két diploma is kellett ahhoz, hogy létrehozta saját márkáját, a Maminventet és mára sikeres designer váljon az egykori angoltanárnőből.

Harcsa Attila – az agrárszakember
1997-ben végzett általános agrármérnökként a Debreceni Egyetemen, majd 2004-ben doktorált állattenyésztés tudományból. Jelenleg a Szendrői Gazdaság Kft. ügyvezetője Harcsa Attila. Az egykori Bábolna Rt. egyik jogutódjaként ezer hektáros földterületen gazdálkodnak – napraforgót és takarmánynövényeket termesztenek –, három juhfajtát tenyésztenek és évente negyvenezer tojó jércét nevelnek.

Tikász Sándor – a börtönparancsnok
Hazánk egyik legnagyobb és legpatinásabb büntetés-végrehajtási intézetét, a Szegedi Fegyház és Börtönt vezeti Tikász Sándor dandártábornok, a Debreceni Egyetem egykori pszichológus hallgatója. Három évtizedet dolgozott a Debreceni Büntetés-végrehajtási Intézetben, az Észak-Alföldnek csak néhány éve intett búcsút, amikor felkérték a szegedi, alaprajzának alakja alapján a köznyelvben csak „Csillagként” emlegetett börtön vezetésére.

Molnár Györgyi és Balázs – az agárszakemberek
Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára, az Európai Tojástermelők és Tojáscsomagolók Szövetségének (EEPTA) alelnöke, valamint az Európai Tojástermelők, - csomagolók, - feldolgozók és - forgalmazók Szövetségének gazdasági titkára. Férje, Molnár Balázs pedig Európa egyik meghatározó állategészségügyi vállalatának volt évekig a regionális igazgatója. Mindketten a Debreceni Egyetem agrárszakán végeztek.

Szmolinka Zsolt – a Merlin IT európai alelnöke
Nyírbátorban született, a Debreceni Egyetemen tanult német és holland szakon, majd belecsöppent az IT-világba. Ma már a brit központú outsourcing vállalat, a Merlin IT európai alelnöke és 350 embert irányít. A cég több mint 2 millió kérdést és problémát kezel évente, ügyfeleik között van a Ryanair, a DHL, a Rosetta Stone, a Kodak és az Oracle. Szmolinka Zsolt szerint akár szakma nélkül is boldogulhat egy fiatal. A nyelvtudás a kulcs.

Orosz Zoltán – a legidősebb hallgató
Harmadik oklevelét vette át 2016 nyarán Orosz Zoltán, az akkor 76 éves egyetemista a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán.  Az ország legidősebb hallgatójának életútja az élethosszig tartó tanulás mintapéldája. Nyugdíjasként, 71 évesen döntött úgy, hogy a gépészmérnöki és mérnök-közgazdász diplomája mellé megszerzi a jogász képesítést is.

Varsányi Nóra - a DVSC-TVP kézilabdázója
Heti 8-10 edzés mellett, élsportolóként sem volt kérdés számára, hogy diplomát szeretne szerezni a debreceni kézilabdacsapat 24 éves játékosa, Varsányi Nóra. A sportoló Debreceni Egyetem közszolgálati szakán kezdett, de négy félév után „átigazolt” sportszervezőnek. Oklevelét 2016 nyarán vette át a nádudvari születésű jobbszélső.

Sárosi Péter - a Magyar Honvédség zenekarvezetője
Harsonatanár, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetője, aki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar kóruskarnagy mesterszakán végzett. Sárosi Péter mintegy három évtizede tagja a zenekarnak, 2014-ben nevezték ki az 54 tagú együttes élére. Emellett a Fricsay Richárd Katonazenei Hagyományőrző Egyesület elnökeként a katonazenei hagyományok megőrzése és történetének kutatása is fontos szerepet játszik életében.

Sajtóiroda-TB