Szobor őrzi Lévai Béla emlékét

Szobrot avattak Debrecen-Józsán a 2010-ben elhunyt Lévai Béla nyelvész, helytörténész, az egykori Kossuth Lajos Tudományegyetem Szlavisztikai Intézetének oktatója emlékére. A Szentgyörgyfalvi úton állított első józsai köztéri mellszobor Juha Richárd alkotása.

Lévai Béla kutatási területe a helytörténet mellett az angol, a szuahéli és az orosz nyelvek voltak. Elismert tudósként a Debreceni Egyetem jogelődje, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Szlavisztikai Intézetének docenseként tevékenykedett, két évig a Lincoln Egyetem tanára volt Nebraska államban, valamint több alkalommal dolgozott a Londoni Egyetem Keleti és Afrikai Intézetében is.


- Munkássága mai napig jelentős hatással van a fiatal generációkra, hiszen ahhoz, hogy az iskolások részletesen megismerkedhessenek Józsa történelmével, kiváló alapot biztosít a Lévai Béla által írt „Lakóhelyünk – Józsa” című honismereti tankönyv – mondta ünnepi beszédében Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere.


– Lévai Béla a nyelven keresztül az emberi gondolkodás sajátosságait igyekezett bemutatni – emlékezett vissza egykori kollégájára Goretity József, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar a Debreceni Orosz Központjának vezetője, a Szlavisztikai Intézet igazgatója.


Az alkotás leleplezése után a Debreceni Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola diákjai, valamint Garay Nagy Tamás a Csokonai Színház művésze adtak műsort, ezután Gacsályi Zsolt lelkipásztor áldása következett, majd az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el a szobornál.


Az eseményt a Lévai Béláról készített dokumentumfilm vetítése zárta a közösségi házban.


Sajtóiroda – BZs