Őszi MUSTra az egyetemen

Az egykori Egyetemi Színjátszó Fesztivál hagyományait folytatva első alkalommal szervezett „MUST” címmel Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozót október 11-23. között a Debreceni Egyetemi Színház együttműködve a Csokonai Színházzal.

A Debreceni Egyetemi Színház (DESzínház) korábban 2009-ben rendezte „ESZTIakartátok...” elnevezéssel az első egyetemi színjátszó találkozót, amelynek szervezésébe már akkor is bekapcsolódott a Csokonai Színház. Az azóta eltelt több mint egy évtized alatt folyamatosan működött és bővült a rendezvény, amely 2021-re I. MUST néven egyetemi és ifjúsági összművészeti fesztivállá nőtte ki magát.

- A MUST egyszerre utal a muszáj, kell jelentésű angol segédigére és az októberi szüretek alkalmával készülő italra – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Lakó Zsigmond. A DESzínház társulatának vezetője hozzátette: a program magja továbbra is a színházi találkozó maradt, ahol – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is képviseltették magukat a hazai egyetemi színházak.

- Az elmúlt években már sikeresen működő Malter Filmfesztivál és Slam Poetry verseny mellett ebben az évben helyet kaptak a programban koncertek és kiállítás is, így az eddigi öt napos időtartam kéthetesre bővült – tette hozzá Lakó Zsigmond, a fesztivál főszervezője.

A találkozó programjában hat színházi előadás szerepelt, köztük egy debreceni ősbemutató: a Déri Múzeum felkérésére Formanek Csaba írt darabot „Én vagyok a kíváncsi” címmel Ady Endre egy titkos hódolójáról a költő halálának 100. évfordulójára.

Az esemény keretében Hofgárt Károly munkáiból nyílt fotókiállítás a DESz24 előtti téren, emellett koncertek és a DebreSlam is szórakoztatta a közönséget. Simon Márton és Háló Gergő zenés slam poetry estet adott, a Vojtina Bábszínházban pedig slamversenyén szurkolhattak a nézők - az első három helyet a DESZínházas tagjai: Bakota Zalán, Somogyi Tibor és Birinyi Dominika szerezték meg, akik a díjesőt követően az Apolló moziban a Malter filmfesztivál díjátadóján a nyertes filmekhez szereztek slammeket. A Malter fővédnöke idén is Hajdu Szabolcs rendező, színész és Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója volt.

A Szegedi Egyetemi Színház Rejtő-kabaréval, a Janus Egyetemi Színház pedig egy Trianon megemlékezéssel lépett a debreceni közönség elé. A DESzínház két előadással - Az ezredik éjszaka és a Tartuffe - képviseltette magát.

A rendezvény színvonalát a gazdag kínálat mellett tovább emelte, hogy Debrecen kulturális életének kiemelkedő szereplői nyújtottak támogatást a program megvalósításában, köztük a Csokonai Színház, a Csokonai Irodalmi Labor, a Vojtina Bábszínház, a Déri Múzeum, az Apolló Mozi, a Nagyerdei Víztorony, és természetesen a Debreceni Egyetemi Színház terei is fontos szerepet kaptak.

Az esemény megvalósulását a ROHU – Interreg román-magyar pályázat is támogatta, így a program egyben a két ország kulturális kapcsolatait is erősítette.

Sajtóiroda – BZs