A Debreceni Egyetem több oktatója, kutatója is kitüntetést vehetett át az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából. A miniszteri-, illetve az önkormányzati díjakkal a kiemelkedő szakmai tevékenységet ismerték el.

Nagy István agrárminiszter Pro Aquacultura Hungariae Díjat adományozott Szűcs Istvánnak, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodástudományi Intézet intézetigazgató egyetemi docensének, a magyar akvakultúra ágazat fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő oktatási, szakpolitikai és szakmai érdekképviseleti munkájáért. Az egyetemi szakember az elismerést az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett október 21-ei budapesti ünnepségen vette át a tárcavezetőtől. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 65., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 32. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata szombaton rendezett ünnepséget, amelyen Papp László polgármester adta át a város idei Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alfréd-, Boncz László- és Dóczy Gedeon-díjait.

A közgyűlés Debrecen Város Csokonai-díja kitüntetést adományozott Váradi Juditnak, a DE Zeneművészeti Kar egyetemi docensének, művészeti menedzsernek és Szirák Péter irodalomtörténésznek, a DE Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom-és Kultúratudományi Intézet egyetemi tanárának.

A Csokonai-díjjal a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységet, a társadalomtudományok, a közművelődés területén, éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkát ismeri el a város.

Debrecen Város Hatvani-díját vehette át Bognár László, a DE KK Idegsebészeti Klinika klinikaigazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár és Kalmár Ferenc, a DE Műszaki Kar egyetemi tanára. 

A Debrecen Város Hatvani-díja elismerést a közgyűlés azoknak a szakembereknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki. 

Sajtóiroda - CzA
Fotó: DMJV