Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legújabb műtéti eljárásokról tanácskoznak a szakemberek csütörtöktől Debrecenben. A Magyar Urológus Társaság XXVI. kongresszusán a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának több orvosa is beszámol szakmai tapasztalatairól.

A Debreceni Egyetemen magas színvonalú az urológiai betegek ellátása – hangsúlyozta a rendezvény csütörtöki megnyitóján Szabó Zoltán. A Klinikai Központ elnöke ugyanakkor hozzátette: a szakma további fejlesztését tervezik.

- Az Urológiai Klinika és a Kenézy Gyula Campuson jelenleg is működő Urológiai Osztály most is európai szinten látja el feladatát. A Klinikai Központ vezetősége azonban egy nagyobb, strukturáltabb, kétpólusú klinikát szeretne működtetni a jövőben, megerősítve ezzel a Debreceni Egyetem szerepét ezen a területen – ismertette Szabó Zoltán professzor a Magyar Urológus Társaság XXVI. kongresszusán. 

Az idei konferencia legfontosabb témája az uroonkológia, a daganatos betegek kivizsgálása, kezelése, az új kezelési eredmények bemutatása. Elsősorban a húgyhólyag-, a vese- és a prosztatadaganatokkal kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szakemberek.  

- A prosztatarák nagyon gyakori a férfiaknál, évente mintegy 4500 új esetet regisztrálnak Magyarországon. A betegség legújabb terápiás lehetőségeit vitatjuk meg. A húgyhólyagdaganat kezelésében hamarosan új gyógyszerek kerülnek forgalomba, még zajlanak a vizsgálatok, de nagyon bíztatók az eredmények, ezekkel nem csak a betegek élettartamát, hanem az életminőségét is javítani tudjuk. Ezt a témát is részletesen megtárgyaljuk. A vesedaganatoknál pedig a már bevezetett új gyógyszerek alkalmazásának eredményeiről számolnak be a kollégák – mondta el Flaskó Tibor, a Magyar Urológus Társaság elnöke, a DE KK Urológiai Klinika igazgatója. 

A háromnapos kongresszuson 98 előadás hangzik el. Szó lesz többek között a nyílt és laparoscopos műtéttel végzett radikális prosztataeltávolítás (prostatectomia) után kialakult szövődményekről, a prosztatadaganat miatt végzett műtétek eredményességéről, a cyber knife készülékkel végzett sugárkezelésről, a húgyhólyagrák genetikai eltéréseinek vizsgálatáról és a vesekő betegségről is.

A szakemberek emellett megvitatják, hogyan változott az I-es stádiumú heredaganat kezelése az utóbbi időben, és arra is kitérnek, hogy milyen az onkológusok és urológusok együttműködése a hólyagtumor eredményes kezelésében. 

A Magyar Urológus Társaság XXVI. kongresszusán több mint 500-an vesznek részt a Kölcsey Központban. A háromnapos rendezvényre a négy hazai orvosképző egyetemről, az Országos Onkológiai Intézetből, illetve fővárosi és megyei oktatókórházakból érkeztek orvosok és szakdolgozók.  

Sajtóiroda - CzA