ZK-s siker a kanadai ütős versenyen

Online nemzetközi ütőhangszeres megmérettetésen ért el kiemelkedő eredményt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának végzős hallgatója. Tóth Levente az ottawai 21st Century Talents Percussion Competition elnevezésű versenyen végzett az első helyen.

A Zeneművészeti Kar tehetségét korábban Olaszországban, Moszkvában, Svájcban is díjazták, a TanBorEn Trió tagjaként, valamint egyéniben is számos ösztöndíjat nyert. Folyamatosan ott van a nemzetközi élmezőnyt felvonultató külföldi versenyeken, és a hazai megmérettetéseken is kiemelkedően szerepel.

Szabó István, a Zeneművészeti Kar oktatója, Tóth Levente felkészítője szerint az ifjú zenész nagyon koncentráltan és céltudatosan készül a versenyekre, az egyetemi feladatokra, legtöbbször a kettő ötvözésével éri el a sikereket.

- Az ottawai verseny az egyik legmagasabb nívót jelentette, ezért olyan kiemelkedő Levente eredménye. Az online oktatási rendszerben a hallgatók folyamatosan koncertfelvételeket készítenek, hogy teljesítsék az egyetemi követelményeket, ezeket a produkciókat pedig versenyekre is elküldik. Levente sok ösztöndíjat nyert, nemzetközileg elismert, agilis, céltudatos, nagyon okos fiatal, aki úgy gondolja, hogy a későbbiekben is ezzel a szakmával akar foglalkozni, és ezért minél eredményesebb szeretne lenni - vélekedett a szakember.

Tóth Levente szinte a születésétől kezdve szívta magába a zenét, édesanyja többek között énektanárként is dolgozott, nagyapja színész volt, dédnagyapja pedig egy dzsessztrióban zongorázott és szerzett zenét. Mint mondta, már kisgyermekkorában folyamatosan ütötte a ritmust, így nem volt kérdés, hogy ütőhangszeren tanuljon meg játszani. Az ottawai sikert – a presztizse miatt – az eddigi eredményei között is kiemelkedőnek tartja.

- A versenyzés formál, fejleszt és a legjobb visszajelzés arról, hogy szakmailag hol tartok, mennyire tudok koncentrálni. Ezeket a tapasztalatokat hasznosíthatom a fellépéseken. A felvétel elkészítésekor kerülök igazán versenyszituációba, de a drukk is fontos, mert az élénk színpadi teljesítményemhez szükséges, így a maximumot érhetem el. Ez a kanadai versenyen sikerült, és ezt a zsűri is elismerte. Egy újabb mérföldkő ez az életemben, hiszen egy tengerentúli versenyről van szó, ráadásul meghívtak a győztesek koncertjére, ahol remélhetőleg személyesen játszhatok. A siker az utazással lenne még teljesebb – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Tóth Levente.

A fiatal tehetség jelenleg a Zeneművészeti Kar mesterszakának klasszikus ütőhangszeres szakirányán végzős. A diplomakoncertjére készül, de emellett egy olaszországi online versenyre is küldött felvételt, a TanBorEn Trióval pedig a tervek szerint egy nemzetközi megmérettetésen vesz részt hamarosan. Nemrég adtak sikeres koncertet Kecskeméten, illetve további nagy volumenű koncertekre készülnek többek között a főváros olyan neves koncerthelyszínein, mint az Eiffel-Műhelyház vagy a Várkert Bazár.

Sajtóiroda - BZ