DE-tudástranszfer Üzbegisztánba

A mezőgazdaság és vízgazdálkodás, az orvostudomány, valamint a műszaki tudományok területén számít a Debreceni Egyetem tudásbázisára Üzbegisztán. A részletekről Harsányi Endre agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes tárgyalt az első Magyar-Üzbég Rektori Konferencián.

A Magyar Rektori Konferencia delegációjának háromnapos üzbegisztáni látogatásán a Taskenti Öntözési és Mezőgazdasági Automatizálási Mérnöki Egyetemen, a Szamarkandi Állami Egyetemen, illetve Buharában a közép-ázsiai ország felsőoktatási miniszterével, a külügyminiszter helyettesével, továbbá az energetikai, az oktatási-tudományos és az innovációs minisztérium vezetőivel, valamint a térség egyetemeinek képviselőivel egyeztettek a magyar küldöttség tagjai.  Szó volt egyebek mellett az üzbég diákok részvételéről a Stipendicum Hungaricum ösztöndíjprogramban és az üzbég felsőoktatás reformjáról.

- Üzbegisztánban jelenleg zajlik a felsőoktatási kreditrendszer bevezetése. A képzési rendszerük megújulásának legfontosabb része az oktatás, a kutatás és az ipar integrációja, az ipar és az egyetemek szoros együttműködése. Üzbegisztán célja, hogy egyetemei nemzetközi szinten is láthatóvá váljanak és bővüljenek külföldi felsőoktatási kapcsolatait is. A magyar gyakorlati képzés rendszerének tapasztalatait szeretnék beemelni az átalakuló felsőoktatásukba. Terveik között szerepel közös szakmai és hallgatói csereprogramok megszervezése, valamint ösztöndíjak biztosítása a magyar és üzbég hallgatók számára – mondta el Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese a hirek.unideb.hu-nak.

A szamarkandi fórum során az állami egyetem 7 szándéknyilatkozatot írt alá 6 magyarországi egyetemmel, köztük a Debreceni Egyetemmel is.

- A magyar-üzbég kétoldalú oktatási és gazdasági együttműködés elsődleges területe a mezőgazdasági és vízgazdálkodási tudástranszfer, továbbá az orvostudományok, az építész- és építőmérnöki tudományok, illetve a műszaki gazdálkodási és pénzügyi terület. A két ország a felsőoktatási intézményei közötti kapcsolat bővítését tervezi és ennek a folyamatnak aktív részese kíván lenni a Debreceni Egyetem. Kutatási és fejlesztési projektekben, tanfolyamok és programok szervezésében, tudományos és oktatási anyagok közös publikálásában, valamint tanárok és diákok csereprogramjának kidolgozásában kívánunk együttműködni – fejtette ki Harsányi Endre.

Sajtóiroda - ÉE