Madárbarát egyetemi campus

Öt hektáron negyven darab madárodút, tíz denevérházat, madáritatókat és két méhlegelőt helyeztek ki a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán, hogy segítsék a biodiverzitást, és hozzájáruljanak a környező élővilág gyarapodáshoz.

A Debreceni Egyetem Szolnok Campus a Szolnoki Városüzemeltetési Kft-vel és a Szolnoki Tankerületi Központtal közösen csatlakozott a Madárfigyelő Szolnok és a Babafa kezdeményezéséhez, mellyel támogatják a campus területéhez hasonló élőhelyek madár- és denevérbaráttá alakítását

- Ezzel az akcióval az volt a célunk, hogy a Tiszaliget gazdag élővilága tovább gyarapodhasson, a hallgatók és az oktatók pedig a legideálisabb környezetben tanulhassanak, dolgozhassanak. Nem csak a campuson kívül, hanem a nemrég felújított belső udvaron is kihelyezünk majd madárodúkat. A panelházak felújítása némileg csökkentette a denevérek élőhelyét, a denevérházak kirakásával mi is csatlakoztunk a szolnoki „denevér bérlakás programhoz” – hangsúlyozta Szabó Attila Péter, a Debreceni Egyetem Szolnok Campus igazgatója a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón.

A Tisza-parti városban nagy figyelmet fordítanak a mindennapos oktatásban a természet-és környezetvédelemre. Ezt mutatja az is, hogy a helyi általános iskolák több mint fele az ökoiskola címet viseli.

- Az iskoláinkban fontos, hogy a gyerekek is foglalkozzanak a környezetvédelemmel, ez a szemlélet hozzátartozik a tankerületünk eszmeiségéhez, és remélhetőleg mi is hozzájárulhatunk a terület biodiverzitásának megőrzéséhez. Mindent meg kell tenni a Tiszaliget élővilágának megőrzése érdekében – fogalmazott Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

A Debreceni Egyetem Szolnok Campus és a Szolnoki Városüzemeltető Kft. évek óta szoros együttműködést ápol. Lits László ügyvezető elmondta: olyan lokálpatriotizmus alakult ki a városban, melynek szívügyévé vált a természet és a környezet védelme.

A madárodúk és denevérházak kihelyezésével a DE Szolnok Campust a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárbarát munkahellyé nyilvánította, a természet megóvása érdekében tett törekvéseket pedig a Babafa civil szerveződés oklevéllel ismerte el.

Sajtóiroda - BZ